Убијање цивила на кућном прагу не може бити побједа: Обиљежена годишњица страдања Срба у “Бљеску”

Срна
Градишка
Foto: Срна | Градишка

ГРАДИШКА - Убијање цивила и гранатирање избјегличких колона не може бити побједа, како то представља друга страна док се Срби сјећају својих погинулих, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик данас у Градишци на обиљежавању 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у злочиначкој хрватској акцији "Бљесак".

Додик је подсјетио да све док се Срби сјећају својих погинулих у ратовима деведесетих година, на другој страни те акције славе као побједу.

-Не може побједа бити убијање цивила на кућном прагу као ни гранатирање избјегличких колона - рекао је Додик.

Он је подсјетио да се и у Србији сјећају овог страдалничког датума, те да се тим поводом јутрос чуо са предсједником Александром Вучићем.

Додик је рекао и да ће се регулисати статус припадника Војске Републике Српска Крајине.

-Хрватске војно-полицијске акције “Бљесак”, “Олуја”, “Масленица” и друге су биле наставак политике НДХ, које се савремена Хрватска још није јасно одрекла - изјавио министар рада и борачко-ивалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Напомиње да је из Западне Славиније  прије 28 година протјерено 15.000 Срба, који су своје уточиште нашли у Републици Српској и Србији.

Додао је да се ти избјегли Срби заједно са нама сјећају и свих наших побједа и страдања у протеклом рату.

Егић је напоменуо да је и посљедња одлука да се борцима Војске Репулике Српске Крајине признају права као и борцима Војске Републике Српске, коју је најавио предсједник Милорад Додик, доказ да се у Српској води рачуна о избјеглим Србима из Хрватске.

-Срби морају и даље да се боре за истину и правду и јасно кажу да су слободарски народ који се кроз цијелу своју историју борио за слободу, очување свог идентитета и опстанак на просторима на којима вијековима живи - поручио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Аџић је изјавио да је опредјељење и обавеза градских власти у Градишци да се сваког 1. маја присјете страдалих Срба из Западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције “Бљесак” и периода када су грађани Градишке прихавтили људе који су 1995. године били приморани да напусте Хрватску.

Он је рекао да велики број људи из западне Славоније данас живи у Градишци, која је, као и прије 28 година, град који је отворен за све људе добре воље.

Код спомен-обиљежја у Градишци положени су вијенци за 283 погинулих Срба прије 28 година у егзодусу из Западне Славоније у хрватској злочиначкој акцији “Бљесак”.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Даније Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић и изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Вијенце су положиле делегације Народне скупштине Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ, града Градишке, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, невладиних организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, као и Удружења протјераних Срба из Западне Славоније и градских удружења.

Претходно је код спомен-обиљежја служен парастос за страдале у “Бљеску” међу којима је убијено 114 цивила, међу њима 56 жена и осморо дјеце до 14 година.

Организатор обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја је Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Првог маја 1995. године је 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у Западној Славонији која је била под заштитом УН.

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак” на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 283 лица, од чега 114 цивила, међу којима осморо дјеце до 14 година и 56 жена.

У акцији је протјерано 15.000 Срба из Западне Славоније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана