У међународној акцији ухапшено 60 шверцера умјетнинама, ево шта је пронађено у БиХ

Небојша Томашевић
Foto: Европол

ХАГ- Полиција је ухапсила 60 људи и пронашла 11.049 украдених умјетнина у оквиру међународног обрачуна са недозвољеном трговином умјетнинама у 14 европских земаља, саопштио је данас Европол.

У БиХ је заплијењено 13 археолошких артефаката из Руске Федерације.

Према наводима Европола, артефакти су заплијењени у једној пошти, а ријеч је углавном о накиту.

У Тужилаштву БиХ нису могли да говоре више информација о овој акцији и заплијени артефеката.

- С обзиром да се ради о оперативној акцији Европола, која обухвата више земаља, не можемо давати било какав коментар -  рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Операцију под називом Пандора VII,  предводила је шпанска Цивилна гарда, уз подршку Европола и Интерпола.

Како је наведено у саопштењу Европола, у оперативној фази између 13. и 24. септембра прошле године, извршено је неколико хиљада провјера на аеродромима, лукама и граничним прелазима, као и у аукцијским кућама, музејима и приватним кућама.

Током двије недјеље сајбер патрола, извршено је 8.495 провјера путем интернета, а око 130 истрага широм свијета још је у току, додаје се у саопштењу Европске полицијске службе.

У оквиру акције Пандора VII пронађен је велики број украдених умjетничких предмета, међу којима су 77 антикварних књига из италијанског манастира, римска мермерна биста жене за коју се вjерује да представља Салонију Матидију, нећаку цара Трајана, 3.073 старих новчића, док је румунска полиција заплијенила 117 дачких и римских кованица опљачканих са археолошког налазишта.

Европол је саопштио да су португалске власти пронашле 48 вjерских скулптура и других артефаката, највјероватније повезаних са серијом од 15 пљачки цркава на сjеверу Португалије између 1992. и 2003. године.

Грчка полиција одузела је 41 вjерски и литургијски предмет.

 У акцији су учествовале БиХ, Аустрија, Бугарска, Чешка, Хрватска, Кипар, Грчка, Ирска, Италија, Пољска, Португал, Румунија, Шпанија и Шведска, док је Европол пружио аналитичку и оперативну подршку. 
 
Операција Пандора је годишња акција која је први пут покренута 2016. године, а спроводи се у оквиру Европске мултидисциплинарне платформе против криминалних пријетњи (ЕМПАЦТ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана