Турковићева до посљедњег дана ухљебљавала своје људе

Ведрана Кулага Симић
Турковићева до посљедњег дана ухљебљавала своје људе

САРАЈЕВО - Након што је шеф дипломатије Елмедин Конаковић признао да је затекао хаос у Министарству иностраних послова (МИП) БиХ послије мандата министарке Бисере Турковић, алудирајући на то да је од возача направила помоћника, упућени за “Глас Српске” тврде да је то само врх леденог бријега кад је ријеч о ухљебљавању подобних на државне јасле у њеној режији.

На рачун Турковићеве су, наиме, готово свакодневно за вријеме мандата на челу МИП-а стизале бројне критике због кршења уставних надлежности, да би након одласка с позиције почели да излазе докази о томе како је радила у самом министарству.

Конаковић је недавно, говорећи о 100 дана на челу МИП-а, потврдио и то да га је на тој адреси дочекао хаос, објелоданивши примјер да је бивша министарка од возача направила помоћника те наглашавајући да је то показатељ како се људи односе према институцији.

- Долазили су по политичкој линији па брзо постојали савјетници, стајали раме уз раме с неким доајенима - навео је Конаковић и додао да је у току израда нових правилника и систематизације да би коначно проблеми били ријешени.

 “Глас Српске” је, наиме, у посједу дијела списка запослених у МИП-у који су у службу дошли искључиво захваљујући маневрима Бисере Турковић. Извор близак Министарству за “Глас” тврди да се испод леденог бријега, који је на видјело открио актуелни министар, крију бројни случајеви лоше праксе коју је аминовала Турковићева на пољу запошљавања.

Она је, према информацијама, споразумно преузимала запослене из других министарства, а то је дозвољено само као изузетак када има запослених на располагању на тим адресама, а не као образац премјештања и запошљавања подобних страначких кадрова.

- Овако је преузето и стално запослено у МИП БиХ најмање седам особа, док је с друге стране “превела” своје политичке савјетнике из кабинета, који до тада нису били службеници МИП-а, у службенике који су остали да за стално раде ту. Тако је запослено најмање пет особа из њеног кабинета - навео је наш саговорник.

Истиче да је унутар ресора опште познато и запошљавање по уговору о раду, јер је “запослено много особа да би потом били 'преведени' у стални радни однос”.

- Планирана буџетска средства за ове намјене су вишеструко премашена - рекао је не наводећи износе.

У МИП је, даље, према истим наводима, у посљедњој години мандата Бисере Турковић на конкурсу примљено шест приправника и сви су били Бошњаци, а сумњу у законитост додатно отвара чињеница да они кандидати који нису примљени нису добили ни могућност жалбе нити било какво обавјештење о примљеним кандидатима.

- Било јој је, изгледа, и то мало па је, из пензије позвала Видосава Цвијетића, бившег радника МИП-а и поставила га за финансијског савјетника за плату од 2.000 КМ - истакао је наш саговорник и додао да је на ове и сличне начине “илегално” запослила више од 20 особа.

Упозорава да је и седам дана пред предају мандата у јануару 2023. године пожурила и упутила Агенцији за државну службу БиХ захтјев да распишу конкурсе за два мјеста помоћника министра те секретара МИП-а, јер су мјеста упражњена, односно ту су вршиоци дужности по овлашћењу.

- На овај начин је намјерно хтјела да новом министру изабере кадрове у његовом мандату. Уз то упутила је захтјев за пријем нових 18 службеника, да би у свом мандату практично изабрала недостајуће државне службенике, одузимајући то право новом министру - тврди наш извор.

Такође је намјерно издала на стотине рјешења о упућивању дипломата на рад у ДКП у свијету, чиме је кадровски “затрпала” дипломатску мрежу БиХ, кршећи принципе и правила о националној равноправности три народа и закључак Предсједништва БиХ по којем у свакој амбасади у свијету прве три дипломате морају бити из три конститутивна народа.

- Тиме је такође сједиште МИП-а практично оставила без запослених за рад, а све то је урадила да би послала своје људе у амбасаде и конзулате, да би их заштитила од евентуалних распореда новог министра и одузела му могућност да има своју властити кадровску политику, која му по дужности припада - истакао је саговорник “Гласа” упућен у дешавања у МИП-у, додајући и да посебно треба истражити како је Турковићева цијелу једну породицу “превукла” у тај ресор у Савјету министара.

На слабости и недостатке у процесу запошљавања и статуса ангажованих лица упозорено је и у посљедњем ревизорском извјештају Министарства за 2021. годину. У документу је указано на то да су уговори о дјелу у 2021. години из касе извукли 239.371 КМ, што је у односу на 2020. више за 108.929 КМ, што је, између осталог, посљедица већег броја ангажованих лица.

Један човјек три функције

Читав четворогодишњи мандат Бисера Турковић одбијала је да, тврди извор “Гласа”, именује недостајуће помоћнике за билатералне, мултилатералне и опште послове, од којих барем два од тих мјеста, припадају Србима.

- Све вријеме је именовала вршиоце дужности из реда Бошњака па је тако помоћник министра за билатералу Ахмет Халиловић у једном тренутку након смрти секретара МИП-а Аднана Хаџикапетановића током пандемије, обављао истовремено три дужности - био вршилац дужности помоћника министра за билатералу, помоћник министра за опште послове и секретар МИП-а - каже наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана