Трошак мање за најугроженије пацијенте

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Породице пацијената којима су за његу у кућним условима неопходна медицинска помагала за одржавање виталних функција од сада ће имати бригу мање, будући да више неће из свог џепа плаћати редовна сервисирања тих уређаја, што им улива додатну сигурност да апарат, који значи живот њиховим најмилијим, неће изненада заказати.

Чести одласци код љекара, скупе терапије и неизвјесност лијечења само су мали дио терета на леђима породица чији се чланови готово свакодневно лавовски боре за нови дах уз подршку медицинских апарата. Редовним увођењем нових услуга у систем заштите, у Фонду здравственог осигурања РС труде се да колико-толико олакшају тај терет који породице носе.

С тим циљем недавно је измијењен Посебан програм медицинских средстава, чиме је омогућено да осигураници који остварују право на медицинска средства за одржавање виталних функција и његу у кућним условима добију и право на редовно сервисирање помагала, што до сада није био случај.

 Примјена овог права већ је почела, а предвиђено је и за 2025. годину.

- Имајући у виду значај редовног сервисирања медицинских средства овим програмом је прецизирано и да се води евиденција о њиховом редовном сервисирању. То ће значајно олакшати осигураницима који су до сада имали право на поправку или замјену постојећег помагала у случају квара, док су редовно сервисирање финансирали сами - рекли су у Фонду.

Иначе, ријеч је о медицинским средствима, попут респиратора за дјецу и одрасле, пулсног оксиметра са монитором за дјецу и одрасле, уређаја за механичку вентилацију у кућним условима и слично.

- Поред редовног сервисирања, испоручилац медицинског средства је дужан да у току трајања гарантног рока сноси трошкове поправке и замјене нефункционалних резервних дијелова уређаја, изузев ако је до квара дошло механичким оштећењем или непажљивим руковањем. Испоручилац је дужан да осигуранику обезбиједи замјенско медицинско средство док траје сервисирање, поправка или замјена дијелова. Програмом је прецизирано и да испоручилац уколико не може отклонити квар осигуранику испоручи ново помагало у року од 15 дана од дана пријављеног квара - појаснили су у Фонду и додали да грађани имају могућност да им се и након истека гарантног рока обезбиједи редовно сервисирање, поправка или замјена дијелова, али на приједлог болничког конзилијума.

Међу обољелим малишанима за чија права се залажу и боре у Савезу за ријетке болести РС има и оних који свакодневно или повремено морају користити апарате за одржавање виталних функција.

- Редовност сервисирања зависи од врсте уређаја, произвођача, радних сати и времена које утиче на батерију. Мали и велики сервис обично се врше једном у години, а цијена се креће од 1.000 до 4.000 КМ, што нису занемарива средства. Дешавало се да родитељи подижу кредит да би то платити, тако да ће бесплатно сервисирање бити велико олакшање - истакла је активни члан Савеза за питања лијекова и медицинских средстава Анђелка Ступар.

Педијатар на одјељењу интензивног лијечења Клинике за дјечије болести УКЦ-а РС Стојислав Коњевић, који се већ дуже од деценије бави организовањем и праћењем лијечења дјеце на механичкој вентилацији у кућним условима, за „Глас” каже да ће захваљујући измијењеном Посебном програму пацијенти лакше и брже долазити до потребних уређаја, јер ће Фонд убудуће имати и одређени број апарата на стању.

- Родитељи су раније морали сами да брину о сервисирању, а сада ће се тачно знати након колико сати употребе ће уређај ићи на сервис који неће плаћати. Нова рјешења ће бити на корист пацијентима, али и нама који радимо с њима, јер све то заједно значи већу сигурност - рекао је Коњевић.

ПРИЈЕДЛОГ

У Фонду здравства кажу да приједлог за добијање медицинског средства за одржавање виталних функција и за његу у кућним условима даје конзилијум љекара супспецијалиста из интензивне медицине за одраслу популацију.

- Када је ријеч о дјеци, ова помагала предлажу три доктора медицине специјалисти педијатрије са искуством лијечења у јединицама педијатријске интензивне његе. На основу рјешења о одобреном средству и достављеној спецификацији од стране здравствене установе терцијарног нивоа, спроводимо јавну набавку - појаснили у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана