Тришић најавио ново поскупљење дизела

ГС
Тришић најавио ново поскупљење дизела

БАЊАЛУКА - Имамо стабилну ситуацију у Српској, али због пораста цијене барела нафте на износ изнад 100 долара можемо очекивати у наредних 10 до 15 дана раст цијена дизела, док бензин не би требало да посукупи, рекао је предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима РС Драган Тришић.

На појединим бензинским пумпама у Бањалуци дизел је, како је "Глас" јуче објавио,  поскупио за два фенинга у уторак, а након тога за додатна два јуче, односно са 3,12 фенинга по литру стигао је до 3,16 марака. Међутим, поједине бензинске пумпе  много брже дижу цијене па тако неке биљеже и поскупљење од 17 фенинга по литру. 

Тришић је нагласио да  се цијене на свјетском тржишту мијењају из дана у дан и да су поремећају у овом сектору неминовни због ситуације у Украјини.

-Према информацијама које имам, дистрибутери су у овом моменту снабдјевени. Што се тиче цјеновне политике, видљиво је да из дана у дан постоје промјене и то се дешава уназад пола године од избијања сукоба у Украјини - рекао је Тришић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће се због одлука ЕУ крајем ове или почетком наредне године вјероватно значајно реорганизовати начин дистрибуције нафтних деривата које могу довести до поремећаја у снабдијевању првенствено ЕУ, додајући да постоји вјероватноћа да ће и домаћи дистрибутери то осјетити у финансијском смислу.

-Нас у основи задовољава то што нема већих промјена по питању дистрибуције и залиха и грађани нису осјетили велике осцилације које су биле на тржишту, бар што се тиче снабдијевања - рекао је Тришић.

Он је подсјетио да је Влада Српске још прошле године донијела Одлуку да ограничи маржу на 25 фенинга и да је то помогло да не дође до неких већих и незаконитих прекорачења малопродајне цијене.

Додао је да дистрибутери у Српској покушавају да из рафинерија у окружењу искористе све могућности како снабдијевање и у наредном периоду не би било доведено у питање, те додао да би у том смислу приступање БиХ  "Отвореном Балкану" било идеално.

Поручио је да се у случају поскупљења не може гледати само ситуација са цијеном барела нафте.

-Барел је само један индикатор. Финансијска тржишта подижу каматне стопе, инфлација је велика и то је такође генератор свега овога, тако да барел није једини еквивалент малопродајне цијене. Тако се дешава и када цијене иду доље. Опет то све зависи од дистрибутера до дистрибутера - каже Тришић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана