Тегелтија: Ентитетске владе водиле добру економску политику, упркос изазовим

Срна
Тегелтија: Ентитетске владе водиле добру економску политику, упркос изазовим

JАХОРИНА - Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија изјавио је данас на панелу о инфлацији на "Јахорина економском форуму" да су ентитетске владе у БиХ водиле добру економску политику, упркос многим изазовима.

Тегелтија је рекао да власти треба да створе услове за инвестиције и да је потребно више улагања у инфраструктуру, јер то ствара претпоставке привреди да реагује.

"Инфлација ће увијек бити са нама. На срећу, привреда је знала да одреагује", рекао је Тегелтија на панелу о теми "Инфлација, највећа пријетња по економију и мјере стабилизације", који је одржан у оквиру другог, завршног дана Форума.

Он је подсјетио да је сукоб у Украјини довео до поремећаја на тржиштима, што се посебно одразило на цијене хране и енергената и утицало и на цијене у БиХ.

Тегелтија сматра да ће борба са инфлацијом трајати још најмање двије до три године.

Он је напоменуо да БиХ нема јединствену монетарну политику јер је креира Европска банка.

Тегелтија сматра и да надлежне институције треба да наплаћују приходе и рационално их расподјељују.

Према његовим ријечима, цијену инфлације највише плаћају најсиромашнији слојеви становништва, јер они не могу да улажу у некретнине или инвестиције, него само у основне животне потребе, а у незавидан положај падају и најлошији привредни сегменти.

"У борби против инфлације увијек има и појединаца који су побједници и зна се ко су они", навео је Тегелтија, алудирајући на одређене сегменте финансијског сектора и пословне субјекте који су профитирали на порасту цијена енергената.

Тегелтија је додао да инфлација, као поремећај у привреди, није ништа ново јер се све државе већ дуго боре против ње.

Паралелно, на Јахорини је данас одржан и панел о теми "Зелена транзиција и нове технологије као дио стратегије ка климатској неутралности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана