Тегелтија: БиХ не може бити "спаваоница миграната" за земље западног Балкана

Срна
Тегелтија: БиХ не може бити "спаваоница миграната" за земље западног Балкана

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је БиХ спремна да пружи хуманитарну помоћ свим избјеглицама којима је потребна, али да није спремна да буде "спаваоница миграната" за земље западне Европе.

Тегелтија је у Сарајеву на регионалној конференцији о миграцијама истакао да је БиХ спремна на сарадњу са свим земљама и у региону и шире како би мигрантска криза била боље контролисана и да би дали шансу само оним људима који заслужују да носе назив миграната.

-Данас кажемо да је боље него прије годину дана, али свакако не можемо да заборавимо оно што се тада дешавало и слике које су одлазиле из БиХ. Не можемо да заборавимо ни поруке које су нам долазиле из Европе о БиХ, о поступањима власти у БиХ и нашем односу према мигрантима - истакао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је веома важно да се не забораве и грешке које су чињене у том тренутку, а чинили су их многи у БиХ.

-Исто је важно да су постојали људи у БиХ који су направили неке важне кораке да та криза буде санирана и да данас имамо значајано бољу ситуацију него што смо имали тада - указао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара је изнио неколико кључних ставова БиХ када су у питању миграције.

-БиХ, с обзиром на своју величину и број становника, носи превелики терет миграцијске кризе који су креирали неки изван ове земље - оцијенио је он.

Тегелтија је рекао да се БиХ сусреће са два огромна изазова, а то су хуманитарни и, према његовом мишљење можда и већи - безбједоносни изазов са којим се БиХ сусреће.

Он је поручио да ће БиХ наставити да јача своје капацитете када је у питању борба против миграција кроз све агенције у БиХ, на свим нивоима.

-БиХ је спремна да пружи сву хуманитарну помоћ свим избјеглицама којима је потребана и побринућемо се да никоме коме је потребна помоћ не буде ускраћена, али није спремна да буде спаваона мигранта за земље западне Европе - поручио је Тегелтија.

 

Зоран Тегелтија напоменуо је  да се БиХ крајем 2017. године суочила са значајним порастом незаконитих миграција, да појачан тренд незаконитих улазака још траје, те да је од 2018. године до сада регистровано око 84.000 странаца који су незаконито ушли на територију земље.Тегелтија је у Сарајеву на регионалној конференцији о миграцијама рекао да је слична ситуација и у другим земљама на „западно-балканској рути“, као и да све земље покушавају, онако како могу и знају, да се боре са незаконитим миграцијама.

-Миграције су глобални проблем и као што нам је познато ниједна земља самостално не може се успјешно бори са великим миграцијским токовима. Због тога је посебно значајна ова конференција на којој би се ускладио знаједнички одговор земаља западног Балкана у управљању миграцијама, појачала контрола и координација у управљању границом, те дискутовали будући трендови и изазови у миграцијама - истакао је он.

Како би се контролисано управљало миграцијама, а које ће се према тренутним показатељима појачати и у наредном периоду, Тегелтија сматра да је потребно предузети низ координисаних мјера како би надлежне институције региона одговориле на миграцијске изазове на свеобухватан и усклађен начин који ће обезбиједити заштиту за све особе којима је та заштита потребна, али и ефикасну борбу против незаконитих миграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана