Сумњиви уговори тешки 203 милиона

Ведрана Кулага
Сумњиви уговори тешки 203 милиона

Сарајево - У БиХ је лани без објављивања обавјештења о набавци закључено више од 1.500 уговора из области јавних набавки чија вриједност премашује 203 милиона КМ, а из невладиног сектора упозоравају да је стање много горе него што открива званична статистика.

Агенција за јавне набавке БиХ направила је прелиминарни извјештај о броју и врсти закључених уговора у прошлој години, који би ускоро требало да буде достављен Савјету министара БиХ. Резултати показују да је, као и ранијих година, висок удио нетранспарентних уговора, односно оних који су закључени без објаве обавјештења о набавци. Добар дио уговорних органа у БиХ, од институција до локалних заједница, дио су система чије послове прати Агенција за јавне набавке, али је још много оних који своје послове не пријављују.

Први пресјек који је направила Агенција за јавне набавке показао је да укупна вриједност свих закључених уговора у БиХ премашује 2,199 милијарде КМ, што је мање за 183 милиона у односу на 2016. годину. Укупно је додијељено 171.796 уговора и њихов број је на годишњем нивоу повећан за око 19.000.

Вриједност додијељених уговора у преговарачком поступку без објаве обавјештења о набавци, који је најнетранспарентнији, износила је 203,33 милиона КМ.

- То је 9,25 одсто од свих додијељених уговора у прошлој години, а закључена су 1.732 таква уговора. Тај износ је мањи за 55,18 милиона у односу на годину раније - казао је вршилац дужности директора Агенције за јавне набавке БиХ Ђенан Салчин.

У невладином сектору, који држи под лупом област јавних набавки и уговоре које закључује јавни сектор, сматрају да су непотпуни подаци које је објавила Агенција за јавне набавке БиХ. Технички секретар Удружења грађана “Тендер” из Бањалуке Игор Вукајловић каже да подаци које је за 2017. годину презентовала Агенција за јавне набавке не би били толико лоши да су истинити. Тврди да, према њиховим анализама и подацима, вриједност укупних јавних набавки у БиХ прелази четири милијарде марака.

- Подаци Агенције за јавне набавке представљају тачан збир нетачних података јер је јасно да нису сви уговорни органи у њиховим евиденцијама, док са друге стране има много оних који не достављају све податке. То се посебно односи на преговарачки поступак без објаве обавјештења о набавци као и на директне споразуме до 6.000 марака. Ако узмемо у обзир мање уговорне органе, са буџетима за набавке до 50.000 КМ, ријетко ко објављује неки директни споразум. То је огроман проблем - рекао је Вукајловић.

Агенција за јавне набавке пречешљала је уговоре о набавкама који су закључени прошле године, а анализа је показала да уговорни органи махом понављају исте грешке и правдају их истим изговорима. У врху тих изговора су неправовремено покренута процедура, жалбени поступак, премосница до спровођења новог поступка и хитност која не испуњава услове који су прописани законом.

Измјене закона

Радна група за израду нацрта измјена Закона о јавним набавкама ускоро би требало да упути текст тог документа. У Агенцији за јавне набавке нису могли да кажу да ли ће приједлози радне групе бити усвојени у предложеном или измијењеном облику, али да сви иду у правцу смањења могућности техничких грешака и повећања транспарентности и подизању цијелог система на виши ниво.

- Сваки приједлог је прихватљив ако ће унаприједити систем јавних набавки - казао је Ђенан Салчин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана