Судија Милан Благојевић на мети Халила Лагумџије: Предсједник ВСТС-а преузео улогу тужиоца

Дарко Момић
Судија Милан Благојевић на мети Халила Лагумџије: Предсједник ВСТС-а преузео улогу тужиоца

БАЊАЛУКА - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Халил Лагумџија направио је нови скандалозан потез након што се недавно прописно обрукао када је Уставни суд БиХ одбацио његову апелацију.

Лагумџија је овај пут направио правни апсурд тако што је одбио да судији Окружног суда у Бањалуци Милану Благојевићу дозволи да види притужбу по којој је против њега покренут дисциплински поступак пред Канцеларијом дисциплинског тужиоца (КДТ) ВСТС-а БиХ. Позивајући се на члан Закона о ВСТС-у БиХ који каже да “притужба коју заприми Канцеларија дисциплинског тужиоца у којој се наводе повреде дужности од стране судија или тужилаца, као и информације прикупљене током истраге представљају тајну, изузев за ВСТС”, Лагумџија је оцијенио да Благојевић нема право да “приступи притужби поднесеној против њега”.

Овај потез првог човјека ВСТС-а је скандалозан, зато што је правном лаику јасно да се тајност информација из поменутог члана Закона о ВСТС-у односи на трећа лица, а никако на онога против кога је покренута истрага у оквиру дисциплинског поступка, у овом конкретном случају судију Благојевића.

Благојевић каже за “Глас Српске” да је из неколико разлога затечен одговором који је добио, а први је тај што је одговор потписао предсједник ВСТС-а, умјесто дисциплинског тужиоца.

- Предсједник ВСТС-а у овој фази дисциплинског поступка нема ништа са предметом - категоричан је Благојевић.

Он подсјећа да је у ранијем дисциплинском поступку против њега због књиге “Политичка анатомија једне пресуде” тражио да му се достави притужба по којој је покренут поступак и да је уредно добио одговор.

- Из КДТ су ми доставили притужбу и нису правили никакав проблем у вези са тим. Зашто је сада на мој захтјев одговорио предсједник ВСТС-а БиХ, а не КДТ, заиста не знам, а поготово не знам зашто ми није достављена притужба и омогућено да сазнам од кога се браним и против којих тачно навода се браним. То је други разлог због којег сам затечен одговором који сам добио - каже Благојевић.

Према његовим ријечима, могуће је да је у питању незнање оних који су писали одговор, али како каже, прије би рекао да је нешто друго.

Самостални посланик у Народној скупштини Српске и члан скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу Небојша Марић каже да је пратио случај судије Благојевића и да му је јасно зашто је он на мети политичког Сарајева и ОХР-а.

- Судија Благојевић је одбио да примијени Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун. Ту је одговор не само на питање зашто је против њега покренут дисциплински поступак, већ и зашто се поступак води на накарадан начин и с циљем да он што прије буде санкционисан - каже Марић.

Он додаје да о накарадности поступка говори и то да судија Благојевић има право жалбе на одговор који је добио од предсједника ВСТС-а, а жалбу може да поднесе, ни мање, ни више, него ВСТС-у.

Мета

Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ покренула је дисциплински поступак против судије Милана Благојевића зато што је почетком фебруара ове године одбио да примијени Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ, који је 2005. године наметнуо тадашњи шеф ОХР-а Педи Ешдаун. Поред тога Благојевић се на мети дисциплинског тужиоца нашао и због колумне објављене у нашем листу 24. фебруара под називом “Мој одговор Инцку”, у којој је само одговорио на пријетње високог представника Валентина Инцка који је прије тога изјавио да “Благојевић мора сносити посљедице” због одбијања да поступи по наметнутом закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана