Суде диспечерки Хитне која се јавила брату преминулог младића

Г.С.
Служба Хитне помоћи у Бањалуци
Foto: Илустрација | Служба Хитне помоћи у Бањалуци

БАЊАЛУКА - У току је судски поступак против Д.А. (60), оптужене да је, радећи на пословима диспечера на пријему позива у Служби хитне помоћи Дома здравља Бањалука, несавјесно поступила када је Хитну назвао Немања Цвијић, брат Срђана Цвијића (31) из Српца, након чега је тридесетједногодишњак преминуо.

Потврђено је то “Независним новинама” из Окружног јавног тужилаштва Бањалука, које је Д.А. оптужило за неуказивање љекарске помоћи, а оптужницу је потврдио Основни суд у Бањалуци, након чега је почео и судски поступак. Конкретно, оптужена је за члан 198. став 1. Кривичног законика Републике Српске.

- Љекар или други здравствени радник који, супротно својој љекарској дужности, одбије да укаже љекарску помоћ болеснику или лицу коме је таква помоћ потребна, а које се налази у непосредној опасности за живот или опасности од наступања тешке тјелесне повреде или тешког нарушавања здравља, биће кажњен новчаном казном или казном затвора до три године - наводи се у том ставу.

У оптужници против Д.А. се наводи да се све догађало 29. септембра 2020. године. Терете је да се о закон огријешила у диспечерском центру Службе хитне медицинске помоћи с едукативним центром Дома здравља Бањалука.

- Поступајући супротно својој дужности медицинске сестре - техничара, радећи на пословима диспечера на пријему позива, одбила је да укаже медицинску помоћ лицу коме је таква помоћ била потребна и које се налазило у стању непосредне опасности за живот - наводи се у оптужници.

Како се додаје, након што је на број телефона Службе хитне медицинске помоћи позвао Немања Цвијић, она је позив примила.

- Он ју је обавијестио да његов брат Срђан Цвијић друго вече заредом има напад астме, да не може дисати, да не може ходати, да је иначе астматичар, да је и раније имао нападе, али да никада нису били оволики, те да му не помаже лијек вентолин те тражио да медицински тим Службе хитне медицинске помоћи возилом Хитне помоћи дође по његовог брата у Улицу Петра Мећаве, а она није упутила мобилни медицински тим Службе хитне медицинске помоћи на захтијевану медицинску интервенцију - истиче се у оптужници.

Она је, терете је из Тужилаштва, Немањи Цвијићу рекла да брата довезе аутомобилом, а након што јој је Немања рекао да нема возило, рекла му је да узме такси или позове неког другог.

- Након тога је Срђан Цвијић такси возилом довезен у Службу хитне медицинске помоћи Дом здравља Бањалука и примљен у ову службу 29. септембра 2020. године 50 минута након поноћи без знакова живота, без свијести, пулса и дисања, широких зјеница, модар (цијанотичан), те је код њега констатован срчани застој, након чега је премјештен у Универзитетски клинички центар Републике Српске - Бањалука, гдје је у 1.25 наступила смрт - истиче се у оптужници.

Дакле, како се додаје, као здравствени радник, супротно својој дужности, одбила је да укаже љекарску помоћ лицу којем је таква помоћ потребна, а које је било у стању непосредне опасности за живот.

Из „Независних“ наводе да одговоре нису добили из Дома здравља Бањалука, док Немања Цвијић, који се кобне ноћи борио за братов живот, каже да од овог медија први пут чује да је у току судски поступак против диспечерке. Најављује да ће се одазвати да свједочи уколико то од њега буде тражено.

- Изненадило ме то што ми кажете. Ово је први пут да за то чујем. Ни родитељи с тим нису упознати. Епилог који бисмо ми као породица дефинитивно очекивали јесте да се овакве ствари спријече и да се не дешавају убудуће. Рјешење овога није нужно да ли ће диспечерка бити осуђена или не. Више је циљ да се уреди само здравство и одговорност здравствених установа према нама грађанима - рекао је Немања Цвијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана