Суд БиХ одбио приједлог Тужилаштва, Дудаковић не иде у притвор: Ово су мјере забране

Маријана Миљић Бјеловук
Суд БиХ одбио приједлог Тужилаштва, Дудаковић не иде у притвор: Ово су мјере забране

САРАЈЕВО - Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора бившем команданту Петог корпуса Армије РБиХ Атифу Дудаковићу, потврђено је у Суду БиХ.

Нагласили су да су оптуженом Атифу Дудаковићу на снази сљедеће мјере забране:

- Забрана напуштања боравишта и забрана путовања, на начин да се оптуженом ограничава кретање на територију Босне и Херцеговине, односно забрањује путовање изван БиХ, уз привремено одузимање пасоша, забрану издавања нових путних исправа и забрану кориштења личне карте за прелазак преко државне границе;

- Забрана састајања са одређеним особама, на начин да се оптуженом забрањује контактирање (укључујући и телефонски контакт или контактирање преко посредника) или повезивање на било који начин са свједоцима наведеним у оптужници Тужилаштва Босне и Херцеговине од 10.10.2018. године, укључујући и приближавање свједоцима на удаљености од 100 метара, те се забрањује контактирање са свим представницима принтаних и електронских медија о чињеницама које се односе на овај кривични поступак, као и јавна обраћања у вези са овим поступком.

Разлог због којег је Тужилаштво тражило притвор јесте говор Дудаковића који је одржао на Дан Армије РБиХ, чиме је прекршио мјере забране.

Одбрана је тврдила на јучерашњем рочишту да је Дудаковић ничим није посредно утицао на свједоке у овом предмету.

Тужиоци Ведрана Мијовић и Маријана Чобовић су, поводом обиљежавања Дана Армије РБиХ, рекле јуче да се Дудаковић обратио свједоцима, а који су припадници Петог корпуса, ријечима да “зна шта његови непријатељи желе”.

Подсјећамо, Дудаковићу, некадашњем команданту Петог корпуса Армије БиХ, те још 16 припадника тог корпуса, суди се због злочина почињених на подручју Крајине.

Према оптужници, Дудаковић и остали се терете за злочине против човјечности почињене на подручју опћина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју опћина Бихаћ и Цазин.

Оптужница терети Дудаковића и остале за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана