Стивен Мејер за "Глас Српске": Инцкова одлука може Српску довести до независности

Дарко Момић
Стивен Мејер за "Глас Српске": Инцкова одлука може Српску довести до независности

Република Српска је предузела исправну акцију - одбацила је антидемократски “Инцков закон” и повукла се из доношења одлука у заједничким институцијама БиХ, чиме је изнијела низ аргумената за слободу говора и демократску власт, каже у ексклузивном интервјуу за “Глас Српске” амерички експерт за безбједност и члан Независне међународне комисије о истраживању страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995. Стивен Мејер.

Он каже да Комисија није устукнула пред ужасом и убиствима која су почињена у Сребреници, истичући да њени чланови нису били ни под каквим притиском да извјештај учине ружичастим.

- Сви ми чланови Комисије смо рекли да нећемо учествовати у њеном раду уколико буде било притисака било које врсте. Било је у извјештају тешких ствари које је Влада РС морала да прихвати и она је то прихватила - каже Мејер.

ГЛАС: Шта је прави циљ Инцкове одлуке и резултат чијег дјеловања и којих политика је та његова одлука?

МЕЈЕР: Циљ “Инцковог закона” је контрола - да БиХ остане подређена драконској вољи страних утицаја. Ја немам добре односе са Амбасадом САД у БиХ, као ни са британском амбасадом, зато што сам рекао да странци одавно управљају овим простором. Балкан је буре барута, али фитиљ је на другом мјесту. Али оно чиме сам запрепаштен је да је било ко у БиХ прихватио тај закон као ваљан и важећи. Не разумијем зашто тужилаштво то прихвата, јер Парламент није усвојио тај закон. Запрепаштен сам и да човјек три дана прије одласка из БиХ и са функције високог представника наметне закон. Имате једног судију који се повукао са судијске дужности уз јако добре аргументе и прецизно објашњење да се Инцко ослањао на нешто што му не даје овлашћења да намеће законе. Не знам зашто сви не кажу да је тај закон нелегалан, јер није усвојен у Парламенту.

ГЛАС: Прије два дана је Србин на Косову правоснажно осуђен на двије године затвора зато што је рекао да на Косову није било хуманитарне катастрофе и да је Рачак измишљен. Може ли се повући паралела између законодавства које је изњедрило ту пресуду и наметнуте одлуке Валентина Инцка о измјенама Кривичног закона БиХ и забрани негирања геноцида?

МЕЈЕР: Да, оба закона крше слободу говора и противе се демократском развоју модерне Европе. Тужно и жалосно је рећи да на Косову није било хуманитарне катастрофе, али то не би требало бити незаконито. Такви закони су повратак у 19. вијек.

ГЛАС: Зашто може Косово, а не може Република Српска?

МЕЈЕР: Питате за независност?! Не постоји логичан разлог зашто Косово може бити независно, а Република Српска не може. Међутим, Инцкова одлука може то промијенити тако што ће Републику Српску довести до независности.

ГЛАС: Хипотетички, шта ако хрватски политички представници одлуче да не учествују у раду заједничких институција?

МЕЈЕР: Таква одлука хрватских политичара убрзала би распад БиХ, али треба нагласити да ће Инцкова одлука удаљити БиХ од помирења.

ГЛАС: Да ли се плашите да ћете Ви лично доћи под удар Инцкове одлуке?

МЕЈЕР: Не! Нити видим зашто бих се плашио, јер сматрам да сви треба да кажу да је тај закон нелегалан.

Нико не негира

ГЛАС: Како одговарате на тврдње на Комисија својим извјештајем негира геноцид у Сребреници?

МЕЈЕР: Нико не негира геноцид, већ говори о различитим дефиницијама. Влада Српске је жељела да прецизно зна шта се догодило у прошлости и да се помири с тим како би имали бољу будућност. И Србија треба да се суочи са прошлошћу и са својим учешћем у неким дешавањима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана