Расподјела прихода од ПДВ-а стари проблем за нову владу

Маријана Миљић Бјеловук
Расподјела прихода од ПДВ-а стари проблем за нову владу

БАЊАЛУКА - Представници општина и градова у Српској планирају након октобра поново на дневни ред да ставе питање расподјеле прихода од ПДВ-а локалним заједницама, јер сматрају да посебно мање локалне заједнице треба да добију више новца од пореза.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић рекао је да ће одмах након октобарских избора од новог руководства Владе Српске тражити да сједну за исти сто и актуелизују поново питање расподјеле прихода од ПДВ-а.

- Покушаћемо да искористимо нови мандатни период како бисмо коначно постигли договор о измјени коефицијената. Наш циљ је да дођемо до већих коефицијената за све локалне заједнице, што ће бити тешко, јер то значи више новца за нас у оквиру прихода који се слива од ПДВ-а. Ако не добијемо то, онда ћемо тражити да оне мале општине добију већи дио колача и тиме омогуће већу финансијску стабилност - рекао је “Гласу Српске” Ћосић.

Нагласио је да из мјесеца у мјесец расту прикупљени приходи од ПДВ-а, а самим тим и износ који се додјељује локалним заједницама.

- Све општине и градови ове године добили су на основу утврђених коефицијената више новца. То је на неки начин срећа, али несрећа је што је разлог свега инфлација која умањује вриједност новца јер је опет потребно више средстава да би се одређени послови исфинансирали - казао је Ћосић.

Подсјетио је да од укупног износа новца који Српска добије од ПДВ-а 24 одсто припадне локалним заједницама, један одсто предузећу “Путеви РС”, а преостали износ од 75 одсто Влади Српске.

- У оквиру тих 24 одсто може се десити да ове године дођемо и до 400 милиона марака према коефицијентима који су утврђени давне 2008. године, а нешто кориговани 2014. године - навео је Ћосић.

Подвукао је да ће тражити да локалним заједницама припадне бар проценат од 25 одсто те да би у том случају сви били на добитку.

- Ако то не постигнемо, тражићемо да бар онда мале локалне заједнице добију више новца по том основу, али и да разговарамо о критеријумима на основу којих се утврђују коефицијенти, а који се односе на број становника, степен развијености локалне заједнице, њену површину те број дјеце уписане у средње школе - закључио је Ћосић.

Из мањих општина поручују да већ годинама траже више новца од ПДВ-а, те додају да се надају да ће разумијевање за овај проблем имати од руководства које буде изабрано на чело Владе РС након општих избора.

- Више новца по том основу довело би и до веће финансијске стабилности, али и омогућило реализацију појединих пројеката. Надамо се да ћемо у томе истрајати - порука је руководства малих општина у Српској.

Избори најпречи

Љубиша Ћосић нагласио је да проблем расподјеле прихода од ПДВ-а није ријешен јер живимо у земљи у којој су избори сваке двије године.

- Тако сваке изборне године, односно сваки ниво власти ког се избори тичу, било да је ријеч о локалним или општим, се максимално посвети активностима на сређивању стања у локалним заједницама или пак Републици. Нажалост, већ четврту или пету годину нерјешавање то­г проблема нам испада из руку - навео је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана