Шта је Србима донио упис конститутивности у кантоналним уставима

Ведрана Кулага Симић
Шта је Србима донио упис конститутивности у кантоналним уставима

САРАЈЕВО - Иако је у кантонима на територији ФБиХ испоштована одлука федералног Уставног суда о конститутивности српског народа у том дијелу БиХ, упућени упозоравају да се, осим тога, до данас ништа није промијенило те да је статистика најбољи свједок тој тврдњи.

Уставни суд ФБиХ је крајем маја 2018. године донио одлуку да Срби у Херцеговачко-неретванском, Западно-херцеговачком и Посавском кантону морају да постану конститутивни, односно да српски језик и ћирилица буду равноправни са остала два језика и писмом.

Судије су тада наложиле скупштинама у три кантона да одмах, а најкасније у року од шест мјесеци од дана објаве ове пресуде у службеним гласилима, донесу амандмане на уставе тих кантона, у складу са Уставом ФБиХ.

Одлуке су спроведене у дјело, иако са поприличним закашњењем, али ни то није поправило положај српске заједнице у ФБиХ. Њихови представници не крију да стање није ни близу оног какво заслужује конститутивни народ из чега је, како додају, јасно да и даље права имају махом само на папиру.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да је небитна чињеница да папир указује на једно, а да је стварност заправо сасвим другачија и поражавајућа.

- Уставна категорија конститутивности народа загарантована је измјенама кантоналних устава и ништа више од тога. У органима Посавског кантона још нема запосленог Србина, у ствари има један на мјесту потпредсједника Скупштине, изабран је из ХДЗ-а, а иако се изјаснио као Србин сви знају да је крштен у католичкој цркви - истакао је Радановић за “Глас Српске”.

Срби су формалну конститутивност добили недавно и у мостарском крају, а Радановић подсјећа да је на папиру и у кантону Сарајево, али уз питање шта то вриједи када је од 796 запослених, само 15 Срба. 

- У градским управама градова Сарајева, Мостара, Зенице, Тузле и Бихаћа има значајно мање Срба него што има запослених Бошњака у тим управама у Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Приједору. У Зворнику је запослено доста Бошњака. Нека и треба тако, али нас жалости што у Тузли или Живиницама нема Срба међу запосленима - рекао је Радановић.

Одборник у Скупштини Посавског кантона Дамир Иветић (СНСД) подсјетио је да су лани усвајањем измјена Устава на сједници кантоналне Владе Срби коначно постали конститутиван народ на подручју овог кантона, а усвојен је и амандман који гарантује српској дјеци похађање и изучавање матерњег језика и ћириличног писма, те други који се тиче броја запослених Срба у институцијама чији је оснивач тамошња влада.

Усвојени амандмани гарантују да у кантоналној Влади један министар мора бити из реда српског народа, а Иветић наглашава да се управо тако нешто и мора догодити јер је до сада само, на неки начин, порасло поштовање према Србима.

- Никаквог другог помака та конститутивност на папиру није донијела за српски народ. Нема запослених Срба у управи - истакао је Иветић за “Глас” те додао да је потребно поштовати пописе становништва.

Иветић је указао да српски народ треба истинске представнике у органима власти на федералном и кантоналном нивоу јер од квазипредставника они ништа добро немају нити могу да очекују.

- Овдје имамо случај Елвиса Живковића који је изабран као Србин, али се не бори за српске интересе јер се зна да није Србин и да се само тако изјаснио ради личног интереса - закључио је Иветић.

На потребу додатног подизања права Срба у пракси, недавно је указао и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић.

Имовина

Република Српска и Србија мјесецима уназад заједно су у кампањи заштите српске имовине у ФБиХ, а осим канцеларије за правну помоћ у Српској, раде и двије преко Дрине, односно у Београду и Новом Саду.

- Морамо то да радимо. Морамо да сачувамо трагове православља у ФБиХ да бисмо доказали како Срби нису агресори, како то у ФБиХ настоје да прикажу, већ да су они ти који су протјерани са својих вјековних огњишта - нагласио је Ђорђе Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана