Српска нема луксуза да се ослања на Сарајево и ММФ

Вељко Зељковић
Српска нема луксуза да се ослања на Сарајево и ММФ

БАЊАЛУКА - Задужењем путем емисије обвезница на Лондонској берзи Српска је послала двије снажне поруке, не само грађанима већ и политичким центрима како у БиХ, тако и ван њених граница.

Каже ово за “Глас Српске” економски аналитичар и предавач у међународном пословању и стратегији на “Апслеџ бизнис” школи у Лондону Синиша Пепић, поводом одлуке Владе да се Српске задужи за 300 милиона евра емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту.

Прва порука, истиче, јесте да је Српска способна да се самостално задужује на иностраном тржишту без условљавања међународних финансијских институција попут ММФ-а.

- Управо је контекст у којем су досадашња задуживања реализована кључан за оцјену да ли је ово био најбољи начин задуживања или се могло другачије. Нефункционалност БиХ, спровођење или неспровођење реформи којима међународни кредитори већ годинама условљавају ентитете говоре у прилог оправданости ове одлуке. Српска не смије себи допустити тај луксуз да њен економски раст и развој, стабилност буџета, зависе од политичког Сарајева и реформских токова који крећу из њега - рекао је Пепић. 

Друга порука, како је објаснио, односи се на то да је Влада Српске донијела одговорну и с аспекта струке оправдану одлуку да се из ових средстава изврши реструктуирање дијела постојећих обавеза чиме ће се смањити притисак на буџет појачан изазовима везаним за пандемију вируса корона и њен утицај на привредне активности.

- Економским опоравком који се очекује у другој половини ове године повећаће се и буџетски приходи по основу ПДВ-а, изворни приходи уопште, а јако је важно да у ту фазу Српска уђе што стабилнија. Управо би средства из ове емисије обвезница требало да то и омогуће - додао је Пепић.

Магистар економије Александар Љубоја каже да се ради о изнуђеном потезу, ванредном и непланском задуживању Српске због пандемије вируса корона.

- Све државе на свијету траже начине како да санирају насталу штету. Како би се то и постигло већина земаља је једноставно принуђена да се задужује. Нема другог начина. Треба све ово изгурати, а поготово ако се обистине прогнозе да ће до потпуног опоравка домаће привреде доћи тек средином наредне године. Морамо ове ресурсе паметно и мудро искористити и усмјерити их у потрошњу која ће довести до повећања производње. Не би било добро да овај новац послужи само за крпљење буџетских рупа и ставки - поручио је овај економиста.

Како су навели из Владе Српске, Министарство финансија је 20. априла успјешно искористило још увијек повољне услове на међународном финансијском тржишту и први пут емитовало петогодишње обвезнице у износу од 300 милиона евра по купонској стопи од 4,75 одсто. У трансакцији је учествовало 54 фонда, банке и инвеститора, од којих су највећи из Велике Британије, САД, Швајцарске и Њемачке.

Плате и пројекти

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће овај новац бити усмјерен на повећање плата и важне пројекте који су од значаја за РС и њене грађане.

- Ово је велики дан за нас јер је Српска успјешно изашла на међународно финансијско тржиште, што показује да је озбиљна и финансијски стабилна  - нагласио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана