Шолаја: Дипломатски недопустива одлука Бећировића

СРНА
Шолаја: Дипломатски недопустива одлука Бећировића

БАЊАЛУКА - Професор међународних односа Милош Шолаја рекао је Срни да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић покушава да води своју спољну политику, која није усаглашена у институцијама, што се показало и његовим инсистирањем да састанцима у Загребу не присуствује српски амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, него дипломата у Амбасади БиХ из реда бошњачког народа.

"То је дипломатски недопустиво. Титула амбасадора подразумијева и пуномоћ да представља земљу, други немају тај ранг. Ако постоје проблеми, а претпостављам да постоје, требало их је рјешавати у оквиру Предсједништва као институције надлежне за питања спољне политике", навео је Шолаја.

Говорећи о посјети Дениса Бећировића Загребу, који би сутра требало да се састане са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејем Пленковићем, Шолаја наглашава да дијалог води нормализацији односа, али и додаје да је потребно прије тога знати у којем формату се одржава састанак и да ли гост представља институцију или партију.

"Сваки дијалог је унапређење односа, у том смислу посјету треба и посматрати. Као члан Предсједништва, Бећировић би требало да има усаглашену платформу и треба да је на трагу заједничких политика у БиХ", истакао је Шолаја.

Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић /СДП/ боравиће сутра у радној посјети Загребу, а
према сазнањима Срне, теме састанака биће односи између БиХ и Хрватске, отворена питања, унапређење сарадње и актуелна политичка ситуација у региону.

Оно по чему ће ова посјета бити специфична и што ће је обиљежити јесте инсистирање Бећировића да састанцима у Загребу не присуствује српски амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, него дипломата у Амбасади БиХ из реда бошњачког народа.

Посљедњих година упућене су многе међусобне критике између представника политичког Сарајева и званичног Загреба, а у јулу 2022. године Денис Бећировић је прозвао Зорана Милановића да је "примјер штетне политике" и да мора радити на "детуђманизацији" Хрватске.

Радна посјета Бећировића Загребу долази након формирања Владе Федерације БиХ која је резултат заједничке сарадње странака око Хрватског народног сабора и СДП-а БиХ, те се може окарактерисати и као покушај отопљавања бошњачко-хрватских односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана