Смрт бржа од Тужилаштва БиХ

Дарко Момић
Смрт бржа од Тужилаштва БиХ

БАЊАЛУКА - Тужилаштво БиХ донијело је још једну одлуку о неспровођењу истраге због ратног злочина над Србима у Чапљини током 1992. године, а разлог за неспровођење истраге је то што је осумњичени преминуо.

Ово је нови случај у којем је смрт била бржа од Тужилаштва БиХ и потврда дугогодишње праксе правосудних институција на нивоу БиХ да одуговлаче са истрагама у предметима у којима су Срби жртве.

Тужилаштво БиХ прије пет дана је обавијестило МУП Републике Српске да је донијело одлуку о неспровођењу истраге против Реџе Љеве, осумњиченог за ратни злочин против цивилног становништва и геноцид над српским народом у Чапљини током 1992. године. Као разлог за неспровођење истраге наведена је “околност која искључује кривичну одговорност”, а то је чињеница да је осумњичени преминуо 24. августа 2019. године.

Портпарол МУП-а РС Мирна Миљановић каже да је тадашњи Центар јавне безбједности Требиње 17. фебруара 2002. године поднио извјештај против Реџе Љеве због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва и кривичног дјела геноцид.

- Након што смо крајем прошлог мјесеца добили обавјештење од Тужилаштва БиХ да је због смрти обуставило истрагу против бивших високих хрватских политичких функционера и официра Хрватске војске и ХВО-а осумњичених за злочине над Србима у Чапљини и минирање спомен-костурнице у Пребиловцима, ово је нови шамар Србима из сарајевског правосуђа - каже Миљановићева.

Она истиче да је поступајући тужилац изнио неприхватљиве чињенице и потпуно нелогичне констатације за које не постоји било какво упориште.

- Од времена подношења извјештаја до смрти осумњиченог прошло је више од 17 година, а од његове смрти, па до обустављања истраге, још двије године. Прво питање је шта су радили 17 година и зашто нису окончали истрагу прије смрти осумњиченог, а друго је зашто су има биле потребне двије године послије смрти да донесу наредбу о обустављању истраге - каже Миљановићева.

Предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Вељко Лазић каже да чињеница да је Тужилаштво БиХ послије двије године обавијестило МУП да је осумњичени преминуо показује сав немар правосуђа БиХ према српским жртвама.

- Страшно је ако су чекали да осумњичени умре да би почели да се баве тим предметом. Још горе је ако нису знали да је умро, већ су то сазнали када су почели истрагу. То онда значи да више од 17 година нису ништа радили и да су извјештај МУП-а РС о том злочину цијело вријеме држали у ладици - каже Лазић.

У извјештају МУП-а РС из 2002. године против осумњиченог Реџе Љеве наведено је да је након протјеривања српског становништва из Коњица учествовао у широком систематском нападу на цивилне објекте, бруталном, суровом, окрутном и нечовјечном поступању према цивилима те уништавању, пљачкању и паљењу личне имовине и сакралних објеката и минирању спомен-костурнице жртвама усташког терора у Пребиловцима, што одговара намјери из члана 171. КЗ БиХ и Конвенцији о геноциду.

Рука правде

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Горан Рогић каже да је беспредметно више понављати да Срби не треба да се надају правди од правосуђа БиХ.

- Очигледно да је некоме циљ да оне који су чинили злочине над Србима не стигне рука правде, јер не знам како другачије прокоментарисати чињеницу да је Тужилаштво БиХ прву одлуку у том предмету донијело послије 19 година и то одлуку о обустављању истраге - каже Рогић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана