Селма Чабрић за “Глас Српске”: Породици потребна помоћ друштва

Анита Јанковић Речевић
Селма Чабрић за “Глас Српске”: Породици потребна помоћ друштва

Породици као традиционалној институцији потребна је помоћ и подршка друштва, јер разлог ниског фертилитета није што млади не желе имати дјецу, они желе двоје, троје, али их економска нестабилност и тешкоће при усклађивању пословних и породичних обавеза спречавају да то остваре.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” министарка породице, омладине и спорта РС Селма Чабрић наводећи да је данас много изазовније формирати и одржати породицу која је темељ сваког друштва.

- Савремени услови живота, односно радна преоптерећеност, недостатак слободног времена и брз темпо живота неки су од битних разлога због којих се родитељи данас опредјељују за мањи број дјеце. Имајући све то у виду, Српска у складу са својим могућностима настоји да пружи помоћ и подршку породици, мјерама у бројним сферама социјалне политике и кроз одговарајуће институционалне системе - рекла је Чабрићева.

ГЛАС: Шта се још може учинити? 

ЧАБРИЋ: Потребно је створити економске и социјалне прилике како би становништво било сигурно у своју будућност, спремно на оснивање породице. Потребно је креирати низ мјера усмјерених ка породици које стварају услове и пружају подршку родитељима да остваре равнотежу између посла и породице. Влада Српске је већ именовала радну групу за израду стратегије демографске обнове РС из које ће произаћи мјере у области демографске и миграционе политике, наставак реформе образовања, као и мјере подршке младим људима. У претходном периоду Српска је донијела низ мјера подршке попут оне намијењене младима и младим брачним паровима у рјешавању стамбеног питања, подршка паровима са проблемом стерилитета, затим трудницама, породиљама, породицама при рођењу дјетета, породицама која имају дјецу са инвалидитетом и многе друге.

ГЛАС: Шта се дешава када је у питању заговарање закона о мајци, када би могао пред посланике у Народну скупштину РС?

ЧАБРИЋ: Било је одређених иницијатива и разговора, а министарство континуирано одржава састанке с циљем побољшања стандарда вишечланих породица као и статуса мајки. Ти разговори ће, свакако, бити настављени и убудуће и све евентуалне измјене законских прописа који регулишу ове области биће у најбољем интересу ове популације.

Већ су на снази бројне мјере и прописи који пружају висок ниво подршке вишечланим породицама и незапосленим као и запосленим мајкама, што је доказ да ресорно министарство и Влада РС воде рачуна о овој популацији. Актуелни Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Српској представља висок стандард у заштити вишечланих породица и за његову реализацију у овој години обезбијеђено је 70 милиона КМ. Примања од 750 КМ мјесечно закључно са мартом има 3.759 корисника.

ГЛАС: Одлив становништва у иностранство, посебно младих, чини се незаустављив. Како ријешити тај проблем чије посљедице већ трпе послодавци, школе, факултети?

ЧАБРИЋ: Свјесни смо озбиљности ситуације када је ријеч о одласку становништва, али сматрам да је ријеч о индивидуалним одлукама, јер се људи из различитих разлога одлучују за промјене у свом животу. Српска има програме подршке младима које имају за циљ да их мотивишу да остану у Српској и овдје планирају своју будућност. Кроз Посебан програм субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове закључно са 2022. годином пласирано је више од 17 милиона КМ. Ту су и различити пројекти подршке запошљавању и самозапошљавању младих, а новом Омладинском политиком Српске од 2023. до 2027. године дефинисан је фокус дјеловања свих надлежних институција и организација у погледу стварања адекватних услова и прилика за останак и повратак младих у Српској. За реализацију стратешких циљева у наредних пет година планирано је 266,3 милиона КМ.

ГЛАС: Велики проблем данашњице је што дјеца и млади прекомјерно користе интернет, а посљедице су све израженије. Шта министарство предузима када је ријеч о овој појави?   

ЧАБРИЋ: Ново вријеме и нове технологије доносе са собом и нове моделе понашања, изазове за родитеље, али и васпитаче, наставнике и комплетно друштво. Дјеца су, наравно, најизложенија утицајима различитих садржаја са интернета, јер не умију да препознају опасност, квалитет садржаја и слично, већ се воде за оним што је”популарно” у њиховој генерацији. Из те неспремности за боравак у дигиталном свијету долази и до насиља, говора мржње и других лоших и неприхватљивих појава. Препознали смо тај проблем и покренули кампању “Буди другачији, блокирај хејт” како бисмо превентивно дјеловали на младе и што већем броју њих пренијели поруку да је говор мржње неприхватљив начин комуникације у јавном простору. Планиран је наставак кампање у смислу директних едукација младих о друштвеним мрежама, опасностима које тамо вребају, начину да проблем препознају и пријаве.

ГЛАС: Спорт је изузетно значајан за развој дјеце. Шта министарство ради како би што више малишана било укључено у спортске активности?

ЧАБРИЋ: Реализујемо Мале олимпијске игре РС, пројекат у који је укључено око 60.000 дјеце школског узраста којима је омогућено да се баве различитим спортовима кроз школске спортске секције. Пројекат је веома успјешан јер је школарцима омогућио и да се опробају на европској и свјетској школској спортској сцени, а и да будемо домаћини Европском првенству у одбојци за ученике и ученице до 18 година које ће у мају бити одржано у Требињу.

ГЛАС: Дужност министра преузели сте прије нешто више од мјесец. Шта су прве велике активности које планирате да реализујете?

ЧАБРИЋ: У плану је наставак подршке породицама са четворо и више дјеце, а у фокусу ће бити и израда акционог плана за реализацију Омладинске политике и промоција успјешних и талентованих младих људи. Ријеч је о наставку кампање “Волим Српску” и циљ нам је да представимо једно лијепо, позитивно и перспективно лице Републике, те мотивишемо младе да планирају и граде своју будућност у својој земљи. Наравно, континуирана ће бити и подршка спортским колективима који остварују добре резултате и догађајима који промовишу Српску.

Тениски турнир

ГЛАС: Шта јеСрпска опендонио Српској и колико су велике спортске манифестације значајне за развој Републике?

ЧАБРИЋ: Турнир је одржан по свјетским стандардима, на врхунском нивоу у сваком смислу, а тенисери су уживали у различитим садржајима мимо терена, што је потврда да смо добри домаћини и да ће, како су рекли, поново посјетити Бањалуку и Српску. Догађај је донио много, првенствено у смислу промоције туристичких, економских, привредних и свих других потенцијала које има Српска, што су важни сегменти за развој и напредак сваке земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана