СБ УН: Кина и Русија могу затражити пријевремно затварање ОХР-а

Срна
СБ УН: Кина и Русија могу затражити пријевремно затварање ОХР-а

ЊУЈОРК - Ни Кина нити Русија не признају ауторитет Кристијана Шмита и могу затражити пријевремено затварање ОХР-а у дебати овог мјесеца, саопштено је на сајту Савјета безбједности УН уочи сједнице заказане за 10. мај на којој ће бити одржана редовна, шестомјесечна расправа о ситуацији у БиХ.

У саопштењу је наведено да улога ОХР-а остаје кључно питање за Савјет безбједности.

 

Као једна опција за Савјет помиње се разматрање "предсједничке изјаве" којом се предлаже ревизија будуће улоге ОХР-а у замјену за признање Шмитовог легитимитета од Кине и Русије.

Друго важно питање је потреба да се размотре питања у вези са "све већим националистичким и сепаратистичким акцијама и реториком".

Шмитова уредба од 27. фебруара, којом се суспендује закон Народне скупштине Републике Српске о имовини коју користе власти Републике Српске, биће кључни показатељ спремности руководства Српске да оспори ауторитет ОХР-а и одлучности Шмита да спроведе наредбе ако Република Српска одлучи да пружи отпор, пише у саопштењу.

-Чланови Савјета могу размотрити издавање предсједничке изјаве којом се потврђује континуирана релевантност Дејтонског споразума и позивају све стране да се уздрже од реторике и акција које изазивају подјеле -, наведено је у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана