Сајић: Нецивилизацијски, недипломатски и непримјерен потез Бећировића

Срна
Сајић: Нецивилизацијски, недипломатски и непримјерен потез Бећировића

МИНХЕН - Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је Срни да је потез бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да његовим састанцима у Загребу не присуствује српски амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, него дипломата у Амбасади БиХ из реда бошњачког народа - нецивилизацијски, недипломатски и непримјерен потез који треба да осуде и политичари и дипломате из Федерације БиХ.

Сајићева је констатовала да је свима јасно какву то БиХ жели Бећировић и ко руши крхко повјерење између три конститутивна народа. "Шта ако би се сви у БиХ почели понашати као Бећировић?

И бивши министар иностраних послова/ Бисера Турковић је избјегавала дипломате из реда српског народа, али никада овако јавно, гласно и директно. Која је то порука нама у дипломатско-конзуларној мрежи?

Хоћемо ли једни другима бројати крвна зрнца?", упитала је Сајићева.

Она је подсјетила да је управо Бећировић приликом посјете потпредсједнику Републике Српске у Бањалуци изјавио да треба престати са непримјереним изјавама које уносе немир међу становнике у БиХ.

"Какво лицемјерство! Мржња, србофобија, неповјерење - све то долази од високо рангираног бошњачког политичара и све то јасно чује домаћа и међународна јавност", истакла је Сајићева. Она је констатовала да би први Бећировић, а потом и политичко Сарајево, амбасаде и ОХР осудили овакво понашање да је дошло од српских или хрватских политичара.

"Када то уради Бошњак - реакције, навикли смо, изостају", закључила је Сајићева. Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић /СДП/ боравиће данас у радној посјети Загребу, а према сазнањима Срне, теме састанака биће односи између БиХ и Хрватске, отворена питања, унапређење сарадње и актуелна политичка ситуација у региону.

Оно по чему ће ова посјета бити специфична и што ће је обиљежити јесте инсистирање Бећировића да састанцима у Загребу не присуствује српски амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, него дипломата у Амбасади БиХ из реда бошњачког народа.

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је раније Срни да је невиђени преседан у дипломатској пракси БиХ да члан Предсједништва БиХ инсистира да опуномоћени амбасадор БиХ буде искључен из протокола његове посјете јер му не одговара његова националност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана