Сахрањен академик Војислав Максимовић

Срна
Сахрањен академик Војислав Максимовић

ФОЧА - Академик и члан првог сазива Сената Републике Српске Војислав Максимовић, који је преминуо у Београду у 89. години, сахрањен је данас на гробљу у Јошаници код Фоче.

Од професора Максимовића опростили су се чланови породице, родбина, колеге, пријатељи и поштоваоци његовог дјела.

Академик Марко Вуковић указао је на немјерљив допринос Максимовића просвјетно-педагошком, научном и друштвеном раду, уз захвалност за све што је учинио за Републику Српску, фочански крај и Академију наука и умјетности Српске.

-Највеће заслуге у формирању Универзитета у Источном Сарајеву имао је Војислав Максимовић. Ми у Фочи морамо посебно бити захвални што је овдје довео четири школе - средњу богословску и Богословски факултет тако риједак на нашим просторима, те Медицински и Стоматолошки факултет и што је од малог и запуштеног града направљен значајан универзитетски центар -  рекао је Вуковић.

Декан Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи Владислав Топаловић нагласио је да је професор Максимовић био одлучан, непоколебљив, храбар и изнад свега слободан.

-За разлику од многих интелектуалаца свог времена није се скрајнуо и заштитио, већ се испрсио испред свог народа у интересу његове заштите и опстанка. Не умањујући друге заслуге, најзаслужнији је, уз митрополита Николаја и владику Атанасија, за оснивање Богословског факултета у Фочи. То је његова задужбина -”, нагласио је Топаловић.

У име породице обратио се Горан Максимовић, братић Војислава Максимовића који је захвалио за исказано поштовање и изразе саучешћа.

-Војислав Максимовић био је један од највећих људи нашега времена који је са својом генерацијом оставио завјетно дјело које се зове Република Српска. На нама, његовим потомцима и сународницима је да чувамо то дјело. Три су његова животна опредјељења - прво је било оданост српском народу, друго завичају и треће српској књизи. Сва три опредјељења досљедно је живио до посљедњег дана - рекао је Горан Максимовић.

Академик и члан првог сазива Сената Републике Српске Војислав Максимовић преминуо је у уторак, 27. августа, у Београду у 89. години.

У Градском народном позоришту у Фочи јуче је одржана комеморација академику Максимовићу који ће остати упамћен у историји Републике Српске и као човјек који је на засједању Скупштине српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године прочитао одлуку о проглашењу Републике српског народа у БиХ.

Са групом српских интелектуалаца на Видовдан 1990. у Сарајеву је обновио Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” и био његов предсједник до 2001. године, а послије почасни предсједник и члан Главног одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана