САД увеле санкције Алтернативној телевизији и Додику

Срна, ГС
САД увеле санкције Алтернативној телевизији и Додику

САРАЈЕВО - Канцеларија за контролу страних средстава при Министарству финансија САД данас је увела санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и Алтернативној телевизији због, како се наводи, активности и пријетњи по стабилност и територијални интегритет БиХ. Садржај саопштења

На интернет страници америчког Министарства финансија наводи се да се овим поступком указује на, како кажу, посвећеност администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена да се укаже на одговорност оних који, између осталог, "нарушавају стабилност западног Балкана кроз корупцију и пријетњу мировним споразумима".

"Додик је нарушио институције БиХ позивом за поврат овлаштења и покретање стварања паралелних институција у Републици Српској", додаје се у саопштењу.

Према њиховом мишљењу, Додикова, како кажу, реторика подјела осликава напоре да оствари ове политичке циљеве.

У саопштењу се наводи да ти поступци "нарушавају Дејтонски мировни споразум, стабилност, сувереност и територијални интегритет БиХ и самим тим ширу регионалну нестабилност".

Преносимо у потпуноси садржај Саопштења америчке Канцеларије за контролу страних средстава :

Данашња мјера која представља прву примјену Извршне уредбе 14033, заснива се на посвећености Бајденове администрације позивању на одговорност оних који, између осталог, подривају стабилност регије западног Балкана корупцијом и пријетњама по дугогодишње мировне споразуме.

Додик подрива институције БиХ позивањем на одузимање државних надлежности и покретањем процеса стварања паралелних институција у БиХ ентитету Република Српска.

Штавише, Додик је користио и користи свој службени положај у БиХ за гомилање личног богатства уцјењивањем, подмићивањем и осталим облицима корупције.

Његова етно-националистичка реторика подјела  одражава његова настојања да промовира ове политичке циљеве  и одвуче пажњу од његових коруптивних активности.

Кумулативно, све ове активности представљају пријетњу стабилности, суверенитету и територијалном интегритету БиХ и подривају Дејтонски мировни споразум, што представља ризик шире регионалне нестабилности.

Подсекретар Министарства финансија за тероризам и финансијску обавјештајну активност, Брајан Е. Нелсон рекао је да "дестабилизирајуће коруптивне активности Милорада Додика и његови покушаји демонтирања Даyтонског мировног споразума, који су мотивисани његовим личним интересима, пријете стабилности Босне и Херцеговине и цијелог региона".

" Сједињене Државе ће без оклијевања дјеловати против оних који се баве корупцијом, дестабилизацијом и подјелама на рачун својих грађана, као и против оних који омогућавају или помажу овакво понашање." 

Додикове дестабилизирајуће и коруптивне активности 

Даyтонски мировни споразум којег су 1995. године потписали предсједници БиХ, Хрватске и Србије, окончао је етнички сукоб у БиХ и успоставио данашњи устав БиХ.

Министарство финансија САД је 17. јануара 2017. године, у складу са Извршном уредбом 13304, ставило Додика на листу због активног опструирања или постојања значајног ризика активног опструирања Дејтонског мировног споразума.

Данашње мјере надовезују се на  ово насљеђе, а усмјерене су на његово континуирано дестабилизирајуће дјеловање у вези са Дејтонским мировним споразумом, као и његову злоупотребу службеног положаја с циљем учествовања у широко распрострањеној корупцији која подрива државне институције у БиХ. 

Додик такође отворено позива, и већ дјелује у том смјеру, на једнострани пренос државних надлежности са државног нивоа на Републику Српску, један од два ентитета који чине БиХ заједно са Брчко Дистриктом. Додик се такође јавно противи високом представнику за БиХ којег је именовала међународна заједница, као и саставу Уставног суда БиХ.

Поред тога, Додик јавно понижава остале етничке и вјерске скупине у БиХ продубљујући подјеле и политички ћорсокак.

Стога је Додик стављен на листу у складу са Извршном уредбом 14033 због одговорности за, или саучесништво, или директно или индиректно учешће у кршењу или чину којим опструира проведбу Даyтонског мировног споразума или представља пријетњу за исту. 

Додик је стављен на листу у складу са Извршном уредбом 14033 и због одговорности за или саучесништво, или директно или индиректно учешће у корупцији која се тиче западног Балкана. Конкретно, успоставио је мрежу подршке у БиХ од које имају користи он и његови сарадници.

Један примјер његовог коруптивног дјеловања је да је Додик својим блиским пословним сарадницима директно обезбиједио уговоре с владом и монопол у Републици Српској. Приходе од корупције Додик користи за подмићивање и додатне коруптивне активности у циљу промовисања личних интереса на рачун грађана у Републици Српској. 

Додикова лична медијска кућа

Алтернативна телевизија д.о.о. Бања Лука (АТВ), медијска кућа са сједиштем у Бањалуци, РС, у приватном власништву је компаније која је уско повезана са Додиковом породицом. Међутим, сам Додик, иза сцене, лично контролише АТВ, на примјер тражећи да он лично одобри медијске приче које се односе на политички осјетљиве теме.

Додик је купио АТВ да би свјесно и изричито промовисао сопствену агенду која укључује његове напоре да оцрни остале политичке личности, да побољша свој јавни имиџ и промовира своје личне и политичке циљеве.

Додик је уговоре који се односе на АТВ дао директно члановима своје породице коју користи као још један канал за корупцију. Директно је усмјеравао новац од јавних компанија ка АТВ у сврху корупције.

Значајно је повећао финансије за АТВ посљедњих година и учествовао у злонамјерним кампањама за ширење утицаја путем друштвених медија користећи АТВ да би објављивао садржаје који промовишу његове политичке и личне циљеве.  

АТВ  је стављена на листу у складу са Извршном уредбом 14033 јер је у власништву или под контролом Додика, или иста дјелује или се чини да дјелује за или у име Додика, директно или индиректно. 

Посљедице санкција 

Као резултат данашњег дјеловања, сва имовина и права на имовину појединца и субјекта који су горе наведени, а који се налазе у САД или их посједује или контролише држављанин САД, блокирани су и морају бити пријављени ОФАЦ.

Поред тога, сви субјекти који су директно или индиректно у власништву једне или више блокираних особа, у износу од 50 посто или више, такође бивају блокирани.  Генерално су забрањене све трансакције које обављају држављани САД, или унутар Сједињених Држава (или у транзиту кроз Сједињене Државе), а које укључују било коју имовину или право на имовину особа стављених на листу или блокираних на други начин, осим ако ОФАЦ није издао генералну или конкретну дозволу, или изузеће.

Забране се односе на давање доприноса или обезбјеђивање средстава, добара или услуга од стране, за или у корист сваке блокиране особе, или примање било којег доприноса или средстава, добара или услуга од такве особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана