Рупе у систему празне касу

Ведрана Кулага Симић
Рупе у систему празне касу

САРАЈЕВО - Изгубљене парнице БиХ и њених институција годинама из заједничке касе извлаче знатне суме новца, а тај цех је увећан за још 1,8 милиона марака.

На адресу Правобранилаштва БиХ лани је стигло 2.465 нових предмета, а уз оне који су пренесени из 2019. године, у ладицама су укупно имали 4.853. У тој институцији су појаснили и да одговор на питање да ли ће нека врста предмета у којем поступају бити окончана или не, у принципу не зависи од њих, већ од ефикасности судова и других надлежних у БиХ и иностранству, пред којима заступају БиХ и њене институције.

У раду су, тако, лани имали 1.560 активних парничних предмета, вриједних 249,7 милиона. БиХ и институција изашле су као побједници из 161 спора, чија укупна вриједност прелази 15 милиона, а изгубљена је 151 парница, чија укупна вриједност износи 1,8 милиона КМ.

Из структуре предмета окончаних у корист супротних странака видљиво је да су се, од њих 151, чак 93 односила на три врсте спорова. То су парнични поступци по тужбама судија, тужилаца и другог правосудног особља ради исплате накнада за превоз, топли оброк, одвојен живот и смјештаја, који су дуго трн у оку, затим поступци по тужбама припадника Оружаних снага БиХ због исплате разлике плате између личног и формацијског чина те парнични поступци због неоснованог лишења слободе.

- Они чине око двије трећине изгубљених парничних поступака. Ријеч је о споровима који су посљедица системских недостатака и у којима су судови заузели јасну праксу њиховог рјешавања у корист супротних странака - пише у извјештају Правобранилаштва.Судије и тужиоци те остали запослени у правосуђу правни основ за тужбе имају на основу одлука Уставног суда БиХ из 2013. и 2014. године. Иако је у Парламенту недуго послије тога требало усвојити измјене закона којима би се стално у крај тим тужбама, то је учињено тек у децембру 2020.

- Ступањем на снагу измјена закона коначно је ријешен проблем који су изазивали спорови из овног основа, тако да се очекује да у идућем периоду ова врста спорова потпуно ишчезне - казали су у Правобранилаштву.

Против БиХ је, с друге стране, лани окончано 27 предмета, у којима се као тужилац јављају припадници Оружаних снага који су покренули поступак против БиХ, односно Министарства одбране.

- Сви поступци окончани су у корист тужилаца. Пракса суда је таква да су донесене правноснажне пресуде којима је утврђено право на разлику плате ових лица по предметном основу. Другачије исходе није реално очекивати, због чега ово питање убудуће мора бити третирано на одговарајући начин од самог министарства или других надлежних органа кроз измјене Закона о служби у ОС. У супротном, по овом основу наставиће се одлив буџетских средстава - закључили су у Правобранилаштву БиХ.

Реаговати прије тужбе

Законом је прописано право на накнаду штете лицу које је пред Судом БиХ било у притвору, а да на крају није покренут кривични поступак или је он обустављен или је правоснажном пресудом ослобођено од оптужбе. По том основу окончано је лани 35 парничних предмета и сви су ријешени у корист тужилаца. - С циљем смањења трошкова вођења поступака сматрамо да би требало заузети проактивнији приступ у рјешавању спорова ове врсте прије самог чина подизања тужбе пред судом - став је правобранилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана