Ревизија: Буџет и фондови ускраћени за 128 милиона КМ

Агенције
Ревизија: Буџет и фондови ускраћени за 128 милиона КМ

Бањалука - Резултати стечајних поступака у Републици Српској имају значајне посљедице на републички буџет и финансијску позицију фондова, који су по окончаним стечајним поступцима остали ускраћени за око 128 милиона КМ ненаплаћених признатих потраживања, наводи Главна служба за ревизију јавног сектора, преносе агенције.

У извјештају ревизије о учинцима стечајних поступака наводи се да структура резултата стечајних поступака у Срспкој и проценат наплате потраживања показују да стечајни поступци нису испунили дефинисане циљеве.

Више од половине стечајних поступака се закључи због недостатака или недовољности стечајне масе, док повјериоци у стечајним поступцима нису наплатили више од четири петине својих потраживања.

На потраживања повјерилаца из јавног сектора односи се око двије трећине укупних потраживања, док су трећина од укупних пријављених, потраживања других повјерилаца.

Укупна пријављена потраживања три највећа повјериоца из јавног сектора по окончаним стечајним поступцима износила су око 200 милиона марака, призната потраживања су око 150 милиона, а наплаћена око 20 милиона марака.

У структури вриједности пријављених потраживања за јавни сектор највише учествује Пореска управа РС, јер је пријавила око 70 одсто од укупног пријављеног потраживања ова три повјериоца јавног сектора.

Уз констатцију да ефекти окончаних стечајних поступака нису у функцији задатих циљева, намјера и опредјељења законодавца и стратешких докумената Владе РС, ревизија наводи да се сваки четврти стечајни поступак закључи продајом имовине стечајног дужника и диобом новчаних средстава повјериоцима.

Тек сваки педесети стечајни поступак оконча се реорганизацијом стечајног дужника, наводи се у извјештају у којем је обухваћен период од 2008. до половине прошле године.

Да би умањила негативне посљедице стечајних поступака, односно спријечила продају имовине великих предузећа у бесцијење и оживјела њихове капацитете, Влада РС је купила 22 предузећа у стечају, за шта је из Буџета РС издвојено око 65.000.000 КМ.

Ревизија наводи и да је, с циљем умањења негативних посљедица стечајних поступака, Влада РС издвајала средства у оквиру Програма за социјално збрињавање радника који су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације остали без запослења и куповала предузећа у стечају, те да је у посматраном периоду за те сврхе издвојено више од 120 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана