Реаговања из Српске на најављену кампању ОХР-а: Људе не могу и неће убиједити да имовина није њихова

Срна
Foto: Кликс

БАЊАЛУКА - Неко очигледно мисли да се медијском кампањом може убиједити неко да је за њега, на примјер, добро да му се одузима залогај из уста, отима намјештај из куће и одјећа из ормара, тако да након тога остаје гол, бос, гладан и без крова над главом.

Поручио је то посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица  коментаришући најављену медијску кампању ОХР-а “о важности рјешавања питања државне имовине”.

Медији су раније јавили да ОХР, поред формирања радне групе стручњака који раде на питању наводне државне имовине, ускоро намјерава у БиХ медијски и на друштвеним мрежама рекламирати “важност рјешавања државне имовине”.
Република Српска је у Народној скупштини раније усвојила закон у складу са којим је непокретна имовина у власништву Српске што је касније оспорио Уставни суд БиХ.

Мазалица је подвукао да по питању имовине не може бити уступака и да је надлежност Српске у овој области једна од најважнијих и да је „могуће да се ОХР, заједно са америчком и британском амбасадом, Уставним судом БиХ и дијелом правосуђа, којег контролишу, спрема низ координисаних активности на јесен како би покушали да дисциплинују Републику Српску присиле њене власти прихватиле диктат силе, а оштрица народног протеста отупе”.

-Поражени смо тек онда кад прихватимо туђе лажи и страну окупацију - поручио је Мазалица.

Мазалица је оцијенио да ОХР као да запошљава трећеразредне бирократе и медијске стручњаке који мисле да се медијском кампањом може убиједити народ Републике Српске да је боље за њих да се њиховој републици одузме имовина и да по своја имовинска права морају да иду у неку институцију БиХ, које су се до сада показале неефикасним и нису у правилу радиле у интересу Срба и Српске.

-Ако је циљ да се уруши читав систем који у Републици Српској несметано функционише, уз нарушавање основних људских права, али и сигурности за сва физичка и правна лица, те великих губитака и неизвјесности која могу погодити јавна предузећа и потенцијалне инвеститоре, онда не знам која медијска кампања и који стручњаци могу било кога убиједити да је добро да државна имовина буде одузета ентитетима - рекао је Мазалица.

Према његовим ријечима, ОХР нема никакву надлежност да се бави уставним питањима и да је високи представник надлежан искључиво за Анекс 10 Дејтонског споразума.

Нагласио је да БиХ нема високог представника и да Кристијан Шмит није легалан и легитиман, јер није изабран од Савјета безбједности УН.

Мазалица је упитао зашто државна имовина није била проблем непосредно након потписивања и имплементације мировног споразума, већ су ентитети наставили да, према својим уставним надлежностима, уређују и обезбјеђују својинске и имовинско-правне односе, самим тим и располажу државном имовином на својој територији и несметано су радиле и функционисале ентитетске управе за имовинско-правне послове?

-Умјесто да неко из међународне заједнице, у смислу признатих међународних институција и организација, ради на заштити права било ког грађанина било које нације, вјере или ентитетске припадности, а посебно оног којем због физичке удаљености и необавијештености може бити одузета имовина, као једно од најважнијих људских права, нама се појављује нелегални и непризнати високи представник који ради нешто за шта није надлежан - рекао је Мазалица.

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије у Народној скупштини Срђан Тодоровић сматра да се најављеном медијском кампањом ОХР-а “за рјешавање питања државне имовине” вјероватно може постићи подизање тензија у БиХ, али никако дугорочни циљеви, јер су надлежна републичка тијела и институције о јавној имовини у Српској заузели јасан и јединствен став.

Тодоровић је прецизирао да су у погледу неприкосновености имовине Српске јединствени сви у Републици.

-Не видим начин да се ту било шта мијења - изјавио је Тодоровић.

Он је поновио да је питање јавне имовине за Српску и њене грађане завршено и ријешено у складу са уставима Српске и БиХ, Дејтонским мировним споразумом и одлукама републичког парламента.

-Не планирамо уопште да дискутујемо о питању јавне имовине у Српској - поручио је Тодоровић, који је и потпредсједник Социјалистичке партије.

Лидер НПС-а Дарко Бањац оцијенио је да најновија намјера ОХР-а да плати и спроведе медијску кампању “за рјешавање питања државне имовине” представља директно рушење Устава БиХ и Дејтонског споразума и да би најбоље било да новац уплати здравственој или некој сличној установи.

-ОХР, вјероватно, под утицајем одређених бошњачких елита или радника у тој канцеларији који долазе из ФБиХ, сада јасно, прецизно и до краја жели да оголи своју улогу која није стабилизујућа, већ иде ка потпуном рушењу Дејтонског споразума - указао је Бањац.

Бањац је изјавио да би било боље да ОХР позамашни новац за планирану кампању донира некој здравственој или сличној установи, којој је то много потребније.

-Боље је то него да баце паре на медијску промоцију јер људе у Српској не могу и неће убиједити да имовина није њихова. То је имовина Српске јер то тачно тако пише у Дејтонском споразуму. Дакле, имовина не припада БиХ, већ ентитетима- истакао је Бањац.

Према његовим ријечима, покушај ОХР-а да имовину стави на ниво БиХ корак је ка централизацији, јер само тако могу да ојачају БиХ, али у томе неће успјети.

 ОХР је на својој интернет страници навео да ће за рекламирање потрошити скоро 68.000 КМ.

На ОХР-овој интернет страници је компанијама/агенцијама већ упућен позив да доставе медијски план.

Навели су услове позива, а план је да се рекламе емитују и на три јавна сервиса (БХТ1, ФТВ и РТРС) те двије приватне телевизијске станице (БН и Нова).

Нагласили су да своје поруке већ пласирају на неким од истакнутих телевизијских кућа, али нису прецизирали на којима, те да су спремни за промјену избора медија ако им се за то понуде аргументовани разлози.

Осим тога, ОХР-ов план је да "важност рјешавања државне имовине" рекламира и на „Гуглу, „Фејсбуку“, „Инстаграму“ и „Јутјубу“.

Међутим, како су указали, фокус треба бити на онима који не прате толико редовно садржаје који се пласирају преко мобитлних телефона или рачунара, па су тако мање изложени рекламама на друштвеним мрежама.

ОХР-ове рекламе ће се емитовати од 1. јула до 31. августа ове године.

СДС припрема декларацију

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић рекао је да та странка припрема декларацију о заштити државне имовине Републике Српске, која ће бити предложена на првој наредној сједници Народне скупштине Српске.

-Државна имовина БиХ се поистовјећује са појмом опште добро у јавној употреби или јавном имовином, што је погрешно. Не може се поистовијетити опште добро у јавној употреби са државном имовином која је настала сукцесијом бивше државе, а која служи институцијама БиХ за њено функционисање - појаснио је Миличевић.

Миличевић је истакао да се воде, шуме и језера не могу идентификовати са државном имовином јер су то општа добра у јавној употреби и многа од њих а су већ укњижена, саопштено је из СДС-а.

Он је рекао да треба рационално размишати о овом питању и да струка и правници дају свој став за његово рјешавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана