Ранкић званично опозван на референдуму

Срна
Ранкић званично опозван на референдуму

БРАТУНАЦ - Начелник општине Братунац Срђан Ранкић опозван је на референдуму, потврдила је предсједник Општинске изборне комисије /ОИК/ Братунац Ивана Милановић.

"У овом моменту можемо дефинитивно потврдити да је начелник општине Срђан Ранкић опозван", рекла је Милановићева за Срну.

Укупно, након обједињавања резултата са редовних бирачких мјеста, гласова путем мобилног тима, са непотврђеног бирачког мјеста и гласова пристиглих путем поште, ОИК је утврдио да је за опозив гласало 4.552 бирача, против 3.289 бирача, а неважећих гласачких листића је било 146.

Она је истакла да ће резултати, у складу са правилником, бити потврђени до 6. септембра, до када чекају приговоре и жалбе на бројање поште.

"Након тога ми потврђујемо резултате и Комисија подноси извјештај Скупштини", рекла је Милановићева.

Она је потврдила да је Комисија у четвртак и петак, 18. и 19. августа, извршила отварање и бројање гласачких листића који су пристигли путем поште.

"Прије него што смо кренули у поступак разврставања гласачких листића и бројања, прво смо утврђивали да ли су ти пакети стигли од овлаштених лица, односно од бирача наведених у бирачком списку, да ли је то лице изашло на непотврђено бирачко мјесто, утврђивали смо да ли се одређена лица налазе на списку умрлих бирача и да ли су одређене коверте дуплиране, односно послате више пута", рекла је она.

Милановићева је рекла да је укупно пристигло 1.314 гласачких листића путем поште, да је ОИК прије самог бројања одбацио укупно 390 коверата јер је утврђено се одређени број лица налази на списку преминулих бирача, да је одређени број бирача изашао на непотврђено бирачко мјесто, те се сходно закону пошта одбацује и не рачуна се.

ОИК је одбацио коверте и за лица за која је утврдио да су гласала путем поште, а нису се налазила на изводу из централног бирачког списка за гласање изван БиХ.

Комисија је одбацила и око 60 гласачких листића лица којима су били истекли идентификациони документи, лица којима је недостајао потпис на обрасцу и лица која нису уопште приложила одговарајуће идентификационе документе уз образац.

"Након што смо извршили елиминацију тих лица, преостала су нам 924 гласачка пакета за пребројавање, а резултат је био 911 бирача `за`, осам против опозива начелника општине Братунац и пет је било неважећих гласачких листића", рекла је Милановићева.

Референдум је одржан 7. августа, након што је Скупштина општине Братунац 7. јула, гласовима 19 присутних од укупно 25 одборника, донијела одлуку о покретању поступка опозива начелника ове локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана