Радановић: Скрнављења споменика дјела организованих група

ГС
Радановић: Скрнављења споменика дјела организованих група

САНСКИ МОСТ - Недавним скрнављењем споменика Србима страдалим од турског терора 1835. године код Санског Моста, али и у другим мјестима у Федерацији, Бошњаци су послали поруку Србима да нису добродошли у та мјеста и желе да српске повратнике уплаше и присиле на исељавање.

Рекао је то предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић за РТРС и нагласио да се овакви напади дешавају скоро сваких седам дана, наводећи примјере у околини Санског Моста, средњој Босни и на подручју Херцеговине.

- На жалост, ово су постала редовна догађања, од којих само неколико дође до медија, тако да јавност остаје зачуђена да се овакве ствари догађају 29 година након рата - тврди Радановић.

Истакао је да су напади на повратнике у ФБиХ дјела организованих група, а све мање појединаца.

- Овдје уочавамо добру организацију и тачне локације, а то је тамо гдје Срби покушавају нешто изградити и обновити. Са оваквим приступом према повратницима Федерација по одговорности и правима Срба не заостаје ни за Косовом ни за Хрватском - наглашава Радановић.

Радановић истиче да Одбор за заштиту права Срба редовно доставља захтјеве Тужилаштву Унско-санског кантона како би добили одговоре да ли је полиција поступала и да ли је предала кривичну пријаву.

- Имали смо прије пар година случај када је кренула градња мигрантског насеља Липа код Бихаћа. Тада смо предали пријаву против градоначелника Бихаћа, али нам је касније речено да је предмат неактиван. Овдје је дакле ријеч о организованим нападима да би се српска заједница престрашила, да им се отуђи имовина и да се Срби отјерају са тих подручја - истиче Радановић.

Он је подсјетио да прије 29 година почињен је стравичан злочин над Србима у Петровцу, Кључу и Босанској Крупи и да је запаљено 35 цркава и манастира, а да до данас нико није осуђен и да се још чека на исход суђења бившем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу.

- Због чега се толико чека на пресуду Дудаковићу? Чека се јер је оптужница направљена тако да се треба извести 400 свједока чиме се одуговлачи суђење. Неки су у међувремену и помрли и тако се губи сврха суђења - каже Радановић.

Додао је да је овај злочин над српским становништвом у рангу одмах испод геноцида.

- Србима је важно да то суђење добије епилог и да се утврди да је био удружени злочиначки подухват над општинама у којима је прогнано комплетно српско становништво - закључио је Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана