Радановић: Напад у Мостару резултат општег стања и односа према Србима, Србији и ћирилици

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Посљедњи напад на два мушкарца из Земуна у Мостару није изненађујући и резултат је општег стања и односа грађана Федерације БиХ (ФБиХ) према Србима, Србији, ћирилици и православљу уопште, изјавио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

„Сваки мјесец дешавају се напади на Србе из Србије који долазе у ФБиХ. Сваки мјесец имамо ситуацију да буше гуме на возилима регистарских ознака Србије или редовно провоцирају, па чак и физички нападају лица која шетају кроз градове у ФБиХ уколико имају мајицу на којој је ћирилични натпис“, рекао је Радановић.

Он је указао и да говор екавицом у ФБиХ иритира становнике Сарајева, Зенице, Тузле, Мостара, Бихаћа, те да људи из Србије морају знати да постоји могућност да буду нападнути или им оштете возила ако су регистарске ознаке Србије или ако носе мајице са ћириличним натписима.

„Апелујем да Срби из Србије који долазе у ФБиХ, нарочито мање градове, буду опрезни и што мање излажу возила са србијанским регистарским ознакама јер је општа појава од 1995. године и Дејтона да су ти аутомобили на удару. Не могу рећи да су то само хулигани, већ је ријеч о општој појави у ФБиХ и односу према свему што подсјећа на ћирилицу, српство и православље које је редовно на мети напада лица из ФБиХ“, рекао је Радановић.

Он је оцијенио да није ријеч о малољетничкој делинквенцији, хулиганима и радикалним елементима него чињеница да сваки грађанин ФБиХ било да је ријеч о Бошњаку или Хрвату размишља да су Срби Србија, православље, ћирилица непријатељи, што редовно доводи до вербалних напада, штете на возилима или чак физичких напад.

„Нажалост прошле године смо имали чест случај да буше гуме регистарских ознака Србије у Сарајеву“, додао је Радановић.

Према његовим ријечима, свега је десетак случајева пријављено полицији. „Да би избјегли процедуре и да не би губили вријеме у полицији и тужилаштву ти људи једноставно плате замјене гума и оду назад према Србији. Када би сви којима је нанесена штета на возилима пријавили МУП-у вјерујете да би било више од 200 или 300 случајева годишње“, оцијенио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Два мушкарца из Земуна нападнута су јуче око 17.00 часова у Мостару, а један од њих С.Н. (33) тешко је повријеђен при паду низ степенице.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана