Проглашене ванредне мјере одбране од поплава у Костајници и Двору, водостај Сане расте

ГС
Foto: Срна

КОСТАЈНИЦА, ДВОР – У Републици Српској на снази је редовно стање одбране од поплаве док су у општинама Костајница и Брод проглашене ванредне мјере одбране од поплава.

Водостај у горњем дијелу тока Сане расте, а обилне падавине проузроковале су одрон код Новог Града.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је вечерас да је водостај Милошевице у паду, док ријека Сана у горњем току расте, као и рјечица Пухарска.

„Вечерас ћемо бити на терену са нашим суграђанима, пратити стање и уколико буде додатних проблема сигурно ћемо дјеловати“, рекао је Јавор новинарима у Приједору.

Он је навео да је штаб данас донио закључке за даље поступање након великих падавина јуче у току дана и ноћи.

„Морам да нагласим да смо ноћ провели на терену, радно, да су и даље екипе на терену и оно што је веома битно - тренутно немамо стамбених објеката гдје је ушла вода“, истакао је Јавор.

Он је подсјетио да су почетком године у кориту Милошевице крчено шибље и ниско растиње, те извађено смеће, оцјењујући да је то засигурно дало резултате.

Водостај Сане тренутно износи 432 центиметра, а први степен заштите се проглашава на 420 центиметара.

У Новом Граду водостај Уне и Сане стагнира, речено је у локалном Центру за обавјештавање.

Водостај ријеке Уне је 474 центиметра, а Сане 506 центиметара.

Према информацијама овог центра, обилне падавине проузроковале су одрон на локалном путу у насељу Дервиши и на надвожњаку на изласку из Новог Града.

Екипе Цивилне заштите излазе на терен по дојавама грађана којих је до сада било 20.

У Центру кажу да је и даље за саобраћај затворен пут у насељу Сухача због изливања Јапре, те у насељу Шућа због изливања Сане.

Бујице су јуче и ноћас поплавиле два објекта у насељу Рудице и један у насељу Рога.

Водостај ријеке Уне у 18.00 часова на подручју Костајнице износио је 420 центиметара и даље је у благом порасту.

Због пораста водостаја ријеке Уне начелник општине Костајница и командант општинског штаба за ванредне ситуације Никола Јањетовић данас је донио Одлуку о проглашењу ванредних мјера одбране од поплава на подручју ове локалне заједнице, потврдио је портпарол општине Александар Пашић.

Општински штаб је у засједању, а све службе и јавна предузећа и установе су у стању приправности.

Ситуација на подручју општине Двор такође није сјајна. Начелник општине Никола Арбутина рекао је да је, због изливања ријеке Уне, за саобраћај затворен путни правац Двор-Хрватска Костајница.

Арбутина је рекао да је Уна пресјекла путни правац у Куљанима.

„На сједници Штаба за ванредне ситуације, одржаној вечерас, успјели смо обезбиједити додатну количину врећа и пијеска“, навео је Арбутина.

Он каже да су уведена дежурства, те да су на снази ванредне мјере одбране од поплава.

„Водостај ријеке Уне је 410 центиметара, а при водостају од 450 центиметара уводи се ванредно стање“, навео је Арбутина.

Према његовим ријечима, за сада нема поплављених објеката и постављени су насипи у насељима Двор, Матијевићи, Ванићи и Замлача.

Арбутина каже да је мјештанима Куљана, који су одсјечени од Хрватске Костајнице, достављена вода јер се очекује да ће остати одсјечени и од Двора. 

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је  да је данас извршен обилазак Новог Града, Приједора, Костајнице, Козарске Дубице и Градишке и да има крајева у којима су поплављене пољопривредне површине.

Новитовић је упозорио да у Новом Граду има велики број клизишта.

Он је поручио да је забрињавајућа најава Републичког хидрометеоролошког завода о количини падавина у наредних 30 часова у сливу ријека Уне у Сане.

У Сарајевско-романијској регији, односно источном дијелу Српске, тренутно нема бојазни од поплава и већих падавина, навео је Новитовић и додао да је у општини Трново, која је у посљедњим поплавама претрпјела највећу штету, ситуација под контролом.

"Општина Трново је у свакој поплави угрожена, али су изузетно одговорни у свим превентивним мјерама. Начелник Трнова Драгомир Гаговић све схвата озбиљно, видио је шта значи превентивно дјеловање", навео је Новитовић.

Обилне падавине и јак до олујни вјетар очекује се на подручју Херцеговине, саопштио је Хидрометеоролошки завод Републике Српске. Грађани се упозоравају да буду спремни да заштитите себе и своју имовину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана