"Претисове" гранате у Украјини

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Тенковска граната калибра 125 милиметара произведена у вогошћанском "Претису" у Федерацији БиХ стигла је у Украјину у оквиру једне од више десетина пошиљки муниције и наоружања овој земљи као донација у борби против Руса, пише сарајевско "Ослобођење".

Лист наводи да је ова информација откривена случајно на једном од "Твитер" налога који се бави "рецензијом" оружја и муниције које стиже у Украјину.

Ријеч је о тенковској гранати М86 калибра 125 милиметара која је произведена у "Претису" 1987. године. Украјинци су навели да је ријеч о врсти муниције која је веома тражена.

На једном објављеном видео-снимку приказана је једна таква граната, али је могуће да је у Украјину стигло више комада истог произвођача, пише лист.

На питање Министарству одбране у Савјету министара да ли ће бити покренута истрага како су ове гранате завршиле у Украјини, министар одбране Зукан Хелез није дао конкретан одговор, али је рекао да постоји више канала којима су могле стићи до Украјине, као и да су могле бити извезене прије 10 или 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана