Преминуо Мирослав Мајкл Ђорђевић

Срна
Преминуо Мирослав Мајкл Ђорђевић

БЕОГРАД - Оснивач кровне организације Конгрес српског уједињења и један од најугледнијих српских лобиста у дијаспори Мирослав Мајкл Ђорђевић преминуо је у 87. години у САД.

Ђорђевић је рођен 1936. године у Београду гдје је завршио Прву мушку гимназију.

Емигрирао је у САД 1956. године, гдје је радећи као физички радник уштедио новац за школовање и уписао Универзитет “Беркли”.

На том универзитету је 1960. године дипломирао банкарство и финансије.

Током 80-их, уз партнерство неколико најзначајнијих финансијских компанија у Америци, основао је двије финансијске компаније, а потом и финансијску банку и успјешно раширио пословање по бившој Југославији.

Да би помогао уједињење демократске опозиције у Србији с циљем транзиције у демократију, Ђорђевић је крајем 1999. године покренуо и организовао Сент Андрејески Сабор у Мађарској.

Он је заједно са угледним српским породицама Ћеловић из Детроита и Вуковић из Денвера основао Задужбину “Студеница” 1993. године.

Ђорђевић је носилац више америчких и домаћих одликовања, међу којим су орден југословенске заставе другог степена за патриотски рад у дијаспори и орден Немање другог степена за “заслуге у његовању веза српских исељеника са отаџбином, као и несебичну помоћ и доброчинство свом народу”.

Он је још 1983. године уврштен у чувену публикацију “Ко је ко у Америци”.

Ђорђевић је био и аутор многих професионалних и других публикација.

Међу њима се истиче књига есеја “О Срећном животу” и књига поезије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана