Представници медија напустили jавну расправу о измјенама Кривичног законика Српске

Г. С.
Представници медија напустили jавну расправу о измјенама Кривичног законика Српске

БАЊАЛУКА - Представници медија напустили су јавну расправу о измјенама Кривичног законика Републике Српске.

Затражено је повлачење свих одредби које су новинари у протеклим мјесецима означили спорним.

Новинари су предали писмене примједбе на закон представницима Министарства правде, а јавна расправа је настављена уз присуство представника цивилног друштва и правосуђа.

Новинари су поручили да је у питању скандалозан закон, те да је њихов став да он мора бити повучен из процедуре.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је да је бесмислено било учествовати у привиду демократије коју покушава извршна и законодавна власт да прикаже.

- Ово није јавна расправа, и овдје се аргументи не поштују. Напуштајући јавну расправу, новинарска заједница је јасно поручила, повуците овај нацрт закона. Овај закон је толико лоше написан, скандалозан и толике посљедице може произвести да је бесмислено учествовати и покушати побољшати. На изласку из сале, и писаним путем смо предали своје захтјеве да повуче овај скандалозан закон, а неке колеге су доставиле амандмане да се повуку сви чланови који се односе на криминализацију клевете и увреде - рекао је Вукелић додајући да ће се усвајањем оваквог закона бити нарушена слобода говора у Републици Српској и погоршати медијске слободе које су сада на ниском нивоу.

Главни и одговорни уредник Независних новина, Сандра Гојковић Арбутина рекла је новинарска заједница већ мјесец прича о Нацрту измјена Кривичног закона и зашто он мора бити повучен. Она је истакла да су јавну расправу од почетка сматрали формом и само да се испоштује због јавности, те да знају да ту се ништа ново неће донијети.

- Зато је договор новниарске заједнице у Бањалуци, а надам се и у осталим градовима да дођемо на јавну расправу, донесемо своје амандмане и примједбе на овај Нацрт и сматрамо беспредметним да поново понављамо све оно што смо понављали у посљедње вријеме, а да нико није реаговао - рекла је Гојковић Арбутина.

Она је истакла да се у неколико наврата покушало доћи до Милоша Букејловића, министра правде.

- Сада је дошао на јавну расправу и мислмио да нема смисла да се ту натежемо. Имао је шансу. Звали смо га за изјаве, на конференције и није се одазвао, сада смо одлучили да се само појавимо и драго ми је да смо дошли у оволиком броју и да напустимо јавну расправу и тиме покажемо бесмисао. Све је осмишљено да се све то згура у четири града - рекла је Гојковић Арбутина додајући да ће ова слика из Бањалуке допријети до некога, мада су мале шансе.

Новинар „Еуроблица“ Милкица Милојевић, рекла је да памти и члан 133. Кривчног закона СФРЈ, чувени вербални делкит, и да данас нема шта да се расправља на јавној расправи.

Према њеним ријечима тај законски пројекат одмах и у цјелости треба да буде повучен и увреда и клевета не смију да се криминализују.

- Имамо грађанске законе којима је то све регулисано. Доносиоци одлука не треба да злоупотребљавају смрт несретног младића из Лакташа који се убио због непримјереног снимка који је за њега био увредљив. Неовлаштено снимање и дистрибуисање садржаја је већ санкционисано другим члановима кривичног закона и то се могло процесуирати и ако се хтјело - рекла је Милојевић.

Она је навела и да доносиоци одлука не треба да претјерују у понављању става да имамо све више повратника у вршењу прекшаја увреда и клевета.

- Имамо једног повратника који најчешће клевеће и вријеђа и то јавно, а то је Милорад Додик, предсједник Републике Српске. Уколико би овај закон, силом скупштинске већине био усвојен, поручујем тужиоцима и судијама да поступају по закону једнако према предсједнику и политичким моћницима, тако и према радницима, сељацима и поштеној интелигенцији - рекла је Милојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана