Право гласа нема само један одсто грађана

Маријана Миљић Бјеловук
Право гласа нема само један одсто грађана

БАЊАЛУКА - Сваки избори у БиХ, па и они који слиједе за нешто више од мјесец дана, избацују на површину низ апсурда, а један од њих је да право гласа има 99 одсто грађана, односно да имамо свега један одсто малољетника.

Поређењем процијењеног броја становника у БиХ са бројем оних који имају право гласа према подацима Централне изборне комисије (ЦИК), бавио се и демограф Стево Пашалић.

- Ако пођемо од податка да је процијењени број становника тренутно око 3.400.000 према подацима Агенције за статистику БиХ, онда би бирачко тијело требало да се креће од 80 до 82 одсто од укупног броја становника, што би било око 2.788.000 бирача. Међутим, то није тако јер бирачки спискови нису уређени упркос дугогодишњим најавама да ће то бити урађено. Просто, у бирачке спискове уписани су и они који објективно нису резидентно становништво, они који су изван БиХ и гласају под одређеним условима. Колико је таквих, то је велика непознаница - рекао је “Гласу Српске” Пашалић.

Наглашава да, према објављеним подацима ЦИК-а БиХ, укупно бирачко тијело у БиХ износи 3.368.666 бирача. У тај број укључени су и они који су пријављени за гласање изван БиХ, односно њих 69.872.

- Долазимо до невиђених апсурда. Дакле, ако је процијењени укупни број становника БиХ 3.400.000, а број бирача 3.368.666, долазимо до фрапантног податка да у овој земљи има свега један одсто становништва до 18 година старости - подвукао је Пашалић.

Наглашава да реалне процјене, с друге стране, показују да у БиХ тренутно има 3.015.000 становника (израчунато базном једначином или једначином равнотеже у оквиру демографских модела).

- У том случају, имамо бројније бирачко тијело од укупног броја становника. Апсурд да не може бити већи. Закључак је да је и овај систем као и бројни други у БиХ потпуно неуређен, а док је тако, нема извјесног напретка у било којој области - нагласио је Пашалић.

Подаци о броју бирача изазвали су чуђење многих, а огласио се и ЦИК, одакле су поручили да се не баве анализама.

- Бирачки списак и изводе из Централног бирачког списка припремамо на основу података које доставе друге надлежне институције. То је питање и за матичне уреде и за министарства унутрашњих послова која воде податке о пребивалишту - навела је чланица ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић.

Каже како је њена претпоставка да велики број људи који живе у иностранству посједује личну карту БиХ.

- То се односи на људе који су овдје живјели у рату, посједују имовину, а годинама бораве негдје у иностранству, али ипак желе везу са земљом и ваде личну карту. Такве особе, чим изваде личну карту, се нађу на бирачком списку. Маса људи одлази удруге државе, али нико не одјављује пребивалиште. То је моја лична претпоставка зашто имамо повећања у бирачком списку - навела је Хаџиабдићева.

Попис

Стево Пашалић нагласио је да, према свим изгледима, пописа становништва у овој пописној декади (2021 - 2030) неће бити.

- А и зашто би када и сам тај попис претворимо у фарсу и “пумпање” броја становника којих објективно немамо - навео је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана