Поступак против Пореске управе ФБиХ због дискриминације предузећа из Српске

Срна
Поступак против Пореске управе ФБиХ због дискриминације предузећа из Српске

БАЊАЛУКА - Конкуренцијски савјет БиХ покреће поступак против Пореске управе ФБиХ према захтјеву Привредне коморе Републике Српске ради утврђивања постојања забрањених конкуренцијских дјеловања у упутству ове федералне управе, а које се односи на помоћ привредним субјектима ради превазилажења негативних ефеката пандемије вируса корона.

Портпарол републичке Привредне коморе Владимир Благојевић напомиње да је проблем настао када је Пореска управа ФБиХ прописала да право на субвенционисање доприноса имају само порески обвезници са сједиштем у ФБиХ и само запослени који раде у ФБиХ, те да право на субвенционисање немају пословне јединице на подручју тог ентитета које су дио привредних субјеката чије је сједиште у Републици Српској или Брчко дистрикту.

Пореска управа ФБиХ је, на основу Закона о ублажавању негативних економских посљедица, 15. маја донијела упутство о начину подношења пореских пријава и захтјева за субвенционисање доприноса као дио сета економских мјера ради помоћи привредним субјектима из ФБиХ, а с циљем ублажавања негативних економских посљедица проузрокованих пандемијом вируса корона.

- Доношењем овог акта, федерална Пореска управа директно је спријечила, ограничила и нарушила тржишну конкуренцију јер је примијенила и још примјењује различите услове за идентичне трансакције са другим привредним субјектима, те подијелила тржиште и изворе прихода, односно привредна друштва из Српске и Брчко дистрикта довела у неповољан положај у односу на привредна друштва из ФБиХ - нагласио је Благојевић.

Он је рекао да су тиме привредна друштва из Републике Српске и Брчко дистрикта, која дјелатност обављају путем пословних јединица на територији ФБиХ, на начин којим се флангрантно крше правила конкуренције, искључена из мјера помоћи федералних органа јавне власти због чињенице да се регистровано сједиште друштва налази изван ФБиХ, односно на територији Српске или дистрикта.

Благојевић је навео и да је Пореска управа ФБиХ, доносећи спорно упутство, у потпуности занемарила чињеницу да привредна друштва са сједиштем у Српској, односно Брчко дистрикту, која имају пословне јединице на територији ФБиХ, редовно врше уплату доприноса за особе запослене у пословним јединицама на територији ФБиХ и да су у том смислу у потпуности изједначена са привредним друштвима из ФБиХ, а све у складу са федералним Законом о доприносима.

Према његовим ријечима, у питање је доведена ликвидност великог броја пословних субјеката који нису остварили право на субвенцију доприноса у складу са спорним упутством.

- Другим ријечима, ради се о јасном, очигледном и тешком ограничавању, спречавању и нарушавању тржишне конкуренције, те подјели тржишта на привредна друштва са сједиштем на територији ФБиХ, са једне стране и привредна друштва са сједиштем на територији Републике Српске и Брчко дистрикта, са друге стране - навео је Благојевић.

Он је подсјетио да Закон о ублажавању негативних економских посљедица, за разлику од спорног упутства, ни у једном свом члану не подстиче наведену тржишну дискриминацију, односно не прави разлику између привредних друштава с обзиром на њихово регистровано сједиште и гарантује право на субвенцију доприноса свим субјектима.

У пословним јединицама друштава са сједиштем у Републици Српској које послују на територији ФБиХ запослено је око 1.500 радника, који су искључиво радници са пребивалиштем у ФБиХ.

Благојевић је рекао да су тако привредна друштва из Српске и Брчко дистрикта која послују у ФБиХ путем својих пословних јединица, за све раднике забиљежила економски губитак или трошак у износу несубвенционисаног доприноса, а потребно је нагласити да је у већини случајева ријеч о предузећима којима је мјерама надлежних органа ФБиХ у потпуности био забрањен рад због спречавања ширења вируса корона.

Он је нагласио да, с друге стране, наведени губитак, односно трошак, неће погодити привредна друштва са сједиштем на подручју ФБиХ, нити њихове пословне јединице у Републици Српској или Брчко дистрикту, будући да су пословне јединице свих друштава из ФБиХ, у Републици Српској, оствариле право на субвенцију доприноса или исплату најниже плате у бруто износу.

Благојевић је као доказ да федералне власти на свим нивоима искључују из права на помоћ предузећа чије је сједиште у Републици Српској или Брчко дистрикту навео и јавни позив Министарства привреде Кантона Сарајево за додјелу средстава за финансирање дијела минималне мјесечне нето плате за јун и јул.

У том јавном позиву се наводи да прво учешћа на том позиву имају пословни субјекти са сједиштем у том кантону, као и пословне јединице пословних субјеката ван тог кантона са подручија ФБиХ, док се не спомињу уопште пословне јединице субјеката из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана