Поплавни талас на помолу

Танјуг
Поплавни талас на помолу

ЗАГРЕБ - Главни директор Хрватских вода Зоран Ђурковић рекао је данас да је стање на ријекама у Хрватској нормално, да је вода углавном у коритима и не пријети насипима, али да пажњу треба обратити на узводни слив дунавског дијела због којег се у наредним данима очекују изузетно високи водостаји.

- Протоци су негдје чак и дупло мањи, на примјер, код Муре и Драве, у односу на ситуацију из августа прошле године, рекао је Ђурковић у Дневнику ХТВ-а, говорећи о ситуацији у Европи с поплавама и могућим посљедицама по Хрватску.

Пажњу, додао је, треба обратити на узводни слив дунавског дијела.

- То су Аустрија, Словачка, дио Чешке и Мађарска, гдје још падају одређене количине кише и дотоци иду према својим сливовима и Дунаву, па прогнозе нису у потпуности вјеродостојне. Од мађарских колега сам сазнао да иде према другом највећем у историји водном таласу ријеке Дунав, што би могао бити сценарио из 2013. године када је, примјера ради, у Будимпешти дошло до новог рекорда по питању водостаја и када је Хрватска била близу рекорда, навео је.

Од тада су, каже Ђурковић, насипи у врло уредном стању.

- Сада је водостај на улазном профилу у Батини на око +140 центиметара, али у наредним данима доћи ће до пораста Дунава од шест метара, што је врло озбиљан водостај и на нивоу је вишем од седам хиљада кубика, рекао је Ђурковић, пренијела је Хина.

Због тога се, додао је, ништа не смије препустити случају, и да имају 7 до 10 дана за припрему, што већ и чине.

- Спремни смо по питању материјала и залиха као и увијек. Хрватска ће се организовати свим својим снагама да се одупре таквим водним таласима. У наредних 7 до 10 дана имаћемо изузетно високе водостаје, закључио је.

Аустрија, Пољска, Чешка, Румунија, Пољска, дијелови Мађарске, Словачке су под налетом поплава услед велике кише, а невријеме од претходних дана је однијело најмање седам живота у појединим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана