Поново оскрнављено Партизанско спомен-гробље у Мостару

ГС
Foto: Н1

МОСТАР - Партизанско спомен - гробље у Мостару поново је оскрнављено исцртавањем два увредљива нацистичка симбола на самом улазу у гробље, потврдио је данас портпарол Министарства унутрашњих послова (МУП) Херцеговачко–нертванског кантона Људевит Марић.

Марић каже да се инцидент догодио највјероватније у ноћи између сриједе и четвртка.

-Ми свакодневно обилазимо Партизанско гробље и начелник сектора за тај дио града је у редовном обиласку примијетио да су исцртана два увредљива нацистичка симбола. Полиција је извршила увиђај, преузела материјал са видео надзора и трага за починиоцима - рекао је Марић за сарајевску Н1 ТВ.

Након што се у јануару ове године, Партизанско спомен гробље нашло међу 11 најугроженијих локалитета културне баштине у Европи, Европа Ностра и Институт Европске инвестиционе банке објавили су да је дјело Богдана Богдановића сада уврштено у списак седам најугроженијих споменика и локалитета културне баштине у Европи за ову годину.

Самим тим стечено је право на бесповратну помоћ за обнову у износу од 10.000 евра.

Из Удружења антифашиста Мостара не одустају од захтева да се овај споменик трајно заштити, као и да се они који годинама раде на његовом скрнављењу коначно казне.

Партизанско гробље у Мостару  девастирано је као никада прије у јуну прошле године, а тада  су вандали оштетили сваку од 700 спомен-плоча.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана