Политички аналитичари о порукама њемачког дипломате: Шмит пали сарајевске илузије

Вељко Зељковић
Политички аналитичари о порукама њемачког дипломате: Шмит пали сарајевске илузије

БАЊАЛУКА - Поруке њемачког дипломате Кристијана Шмита представљају озбиљан шамар грађанском концепту БиХ којег заступају и покушавају кроз измјене постојећег зборног закона наметнути Жељко Комшић и бошњачке странке предвођене СДА.

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар и члан Стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара, Милан Ситарски, коментаришући поруке које је Шмит послао са једног од симпозијума у Њемачкој, истичући како је њемачки дипломата на овај начин практично ушао у историју БиХ.

- До сада је три пута коришћена могућност да се бошњачким гласовима бира хрватски представник у Предсједништву. Једном је то учињено и када је требало обезбиједити неопходну трећину у хрватском клубу Дома надора ФБиХ. Та ситуација се може описати понашањем слона у соби. Годинама је постојао некакав проблем, а сви су се правили као да он не постоји. Међународни званичници су се правили слијепи и глуви. Стога сам убијеђен да послије ове Шмитове изјаве у БиХ више ништа неће бити исто, а поготово јер је он јасно и гласно идентификовао један од највећих проблема у БиХ - нагласио је Ситарски.

Са Шмитовом поруком, како је рекао, мораће политички да се суоче сви они који овог њемачког дипломату признају као новог високог представника и који су од њега очекивали сасвим другачији политички став и приступ рјешавању нагомиланих проблема.

- Ово је вјероватно највеће разочарење које су бошњачке странке доживјеле од Дејтона па до данас и видјећемо како ће оне са овим  Шмитовим врућим кромпиром сада руковати - казао је Ситарски, додајући да се нада да ће ова Шмитова порука коначно довести до тога да БиХ буде оно што јесте по свом уставном уређењу, држава са два ентитета и три равноправна конститутивна народа.

Слично мишљење дијели и бањалучки политиколог, Војислав Савић, наводећи како вјерује да Жељко Комшић и СДА сигурно неће благонаклоно примити ове изјаве, будући да су навикли да их високи представник и ОХР третирају као политички размажена деришта. Према његовом мишљењу, процес отрежњења ће за Сарајево бити болан и мукотрпан, будући да су годинама у балону сопствених илузија о будућности БиХ.

Савић сматра да је ово свакако охрабрујућа изјава која показује елементарно разумијевање стања, али и никако довољно да би Српска требала да гаји наде о томе да ће доћи до промјене односа према БиХ од стране запада.

- Шмитов избор и даље нема легитимитет, будући да се осим Српске томе противе и двије сталне чланице Савјета безбједности УН - додао је Савић.

Њемачки дипломата је на скупу под називом “Евроатлантске перспективе БиХ” који је протеклог викенда организован од стране Њемачко-атлантског друштва, истакао да је Жељко Комшић хрватски представник у Предсједништву БиХ, али да су га “више бирали Бошњаци него Хрвати”, те те указао на потребу измјене Изборног закона.

Он је нагласио да је Хрватима потребно дати могућност да се осјећају заступљеним у државним институцијама, а не да све скупа заврши неким обликом бојкота избора у октобру 2022. године.

Стварност и статистика

Шмит је на овом скупу присутнима пренио и поруку одређених људи, а који су му рекли да “Сарајево није што је некад било” и да је то данас доминантно бошњачки град, упозоривши да је од исељавања највише погођен хрватски дио становништва БиХ.

- Нажалост, морамо закључити да удио Хрвата од 15 до 17 одсто у броју становника у БиХ већ одавно не одговара стварности - истакао је Шмит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана