Појавио се нови снимак гранатирања Старог моста у Мостару: Хрватски војници навијају и радују се VIDEO

ГС
Појавио се нови снимак гранатирања Старог моста у Мостару: Хрватски војници навијају и радују се VIDEO

Јединствена организација бораца града Мостара (ЈОБ) и Центар за мир и мултиетничку сарадњу из Мостара однедавно су добиле у посјед аутентични филмски материјал, који садржи ексклузивне снимке гранатирања и рушења Старог моста у Мостару 8. и 9. новембра 1993. године.

Ти снимци у протеклих 30 година, све до данас, нису били виђени у јавности, саопштили су. Снимци, према њиховом саопштењу, потврђују да је уништавање Старог моста снимала јединица Хрватске војске (ХВ) са утврђења на кулама брда Хум изнад града, пише Нова РС.

Додаје се како њихова камера у континуитету прати путање више од 50 пројектила које испаљује тенк ХВО-а са локалитета Стотина, тада лоцираног на западној страни Булевара изнад мостарског насеља Колонија, наводи се у саопштењу.

Патолошка мржња

Како истичу, видеоматеријал приказује и тренутке када чланови посаде ХВ-а радиовезом наводе посаду тенка да изведе што прецизнија гађања лука и темеља Старог моста, док својој знатижељној команди телефоном дојављују “како се одвија и у којој фази је рушење Старог моста”.

- Садржај снимљеног материјала, са бруталним псовкама, сочним коментарима и рафалима одобравања и славља над сваким директним поготком гранате у тијело моста, такође неоспорни свједочи да је Стари мост са комплетним историјским језгром гранатиран и рушен из патолошке мржње према исламском историјском наслијеђу, а не као логичан војни циљ који треба уништити - наводи се у саопштењу.

Сматрају да је новооткривени филмски материјал до данас засигурно најувјерљивије и неспорно филмско свједочанство о томе ко је инспирисао, наредио, пратио ток гранатирања и славио рушење Старог моста.

- Иако је Хашки суд у коначној пресуди шесторки политичких и војних функционера парадржаве ‘Херцег Босна’ 29. новембра 2017. године јасно дефинисао да је Стари мост срушен гранатама из тенка са положаја ХВО-а, филмски материјал који посједујемо ставља дефинитивно печат и жигоше срамну улогу налогодаваца овог планетарног културног злочина од којег се службени Загреб и хрватска структура власти у Мостару и Херцеговини, још никада нису оградили - закључује се у реакцији.

Оручевић: Снимци као опомена

Директор Центра за мир и бивши градоначелник Мостара Сафет Оручевић је казао да је филм случајно откривен. Према његовим ријечима, филм потврђује све оно што је пресудио Хашки трибунал у дијелу пресуде шесторци који се односи на рушење Старог моста.

- Поносан сам данас на чињеницу да од првог дана овог стравичног рушења никада нисмо оптуживали хрватски народ, него монструме који су ово наредили и извршили. Поносан сам што смо Стари мост одлучили градити заједно са Свјетском банком и УНЕСЦО-ом још 1997. и што је поред бројних земаља које су учествовале у изградњи, хрватска Влада на челу са премијером (Ивицом) Рачаном дошла у Мостар и подржала пројекат ‘Стари мост – споменик мира - навео је Оручевић.

„Ове снимке нека добро гледају они који олако спомињу рат и сукобе, нека им буде опомена кроз шта су прошли грађани нашег града и Босне и Херцеговине. И нека знају, рекао сам то и 9. новембра 1993. године: нема тих граната које су могле убити нашу заједничку љубав према овом граду и свему ономе што је кроз вијекове био”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана