Пленковић негирао да Шмит дјелује у сарадњи са Хрватском

Г.С.
Пленковић негирао да Шмит дјелује у сарадњи са Хрватском

ЗАГРЕБ - Странке које ће формирати власт у БиХ требају што прије мијењати изборни систем и то самостално, са што мање уплива међународне заједнице - рекао је у петак хрватски премијер Андреј Пленковић.

Поздравио је Шмитовуу једнократну одлуку о деблокади формирања власти, пише Хина.

– Ми сматрамо да је за добро функционисање власти на средишњем, на федералном, а касније и жупанијском нивоу потребно да се након избора власти формирају и да институције раде онај посао који су им грађани повјерили – рекао је премијер Хрватске.

Пленковић је одбацио да међународни представник дјелује у сарадњи с Хрватском.

– То је њима најлакша варијанта, да сада оптужују Хрватску да нешто ургира преко Шмита, да уређује односе у БиХ – казао је Пленковић и нагласио да је позиција Хрватске као пријатељице и заговорнице БиХ "јасна, чврста и континуирана".

Хрватски премијер је рекао да треба честитати политичким странкама које ће формирати власт у Федерацији, истакавши како оне морају започети договор о изборној реформи.

– Странке које су одлучиле формирати власт у Федерацији сада требају што прије прионути промјени изборног сустава и да разријеше све, ако је могуће самостално, са што мање уплива међународне заједнице – казао је он.

Притом је поновио како се "једном за свагда" мора завршити "апсурдна ситуација" гдје се хрватски представник у Предсједништву БиХ бира бошњачким гласовима те да он потом не комуницира са хрватским властима, преноси Аваз.

– Хрватска нема фигу у џепу, наша је политика једноставна – поштујмо се, сарађујмо, инвестирајмо. Нека БиХ буде самостална, а Хрвати равноправни – закључио је премијер Републике Хрватске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана