Петковић: Закон не смије бити на штету ентитета и народа

Срна
Петковић: Закон не смије бити на штету ентитета и народа

БАЊАЛУКА - Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је Срни да је БиХ потребан закон о спољним пословима због евидентне дисхармоније у понашању дипломатских представника и вођењу вањске политике, али да он неће бити усвојен уколико се било каква надлежност покуша увести или пренијети на ниво БиХ на штету ентитета или /српског/ народа.

Као један од челних људи Уставоправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Петковић је рекао да овај акт неће бити усвојен у парламенту БиХ и ако би у вези с тим било кршења Устава БиХ.

"Било који закон који није у складу са Уставом БиХ и међународним конвенцијама неће проћи Уставноправну комисију", рекао је Петковић.

Он је рекао да је за усвајање наведеног акта потребан пуни консензус владајуће коалиције на нивоу БиХ, додајући да српска страна у вези с тим има бројне примједбе које ће, ако тај закон у форми нацрта или приједлога дође на одлучивање у Парламентарну скупштину БиХ, предочити, те у смислу његових измјена, дјеловати амандмански.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је недавно да српска страна има доста примједби на Нацрт закона о спољним пословима БиХ, који је усвојио Савјет министара, додајући да ће се то све, укључујући и Закон о Уставном суду БиХ, једном морати да се стави у "пакет", иначе неће имати подршку.

Савјет министара недавно је утврдио Нацрт закона о спољним пословима БиХ, уз одређене корекције на сједници које ће бити уграђене у законски приједлог прије упућивања Парламентарној скупштини БиХ у редовну процедуру усвајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана