Патријарх Порфирије у Мркоњић Граду: Народ и мјесто без храма је утвара ФОТО

Срна
Foto: Далибор Грујичић

МРКОЊИЋ ГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије допутовао је у Мркоњић Град, гђе му је свечани дочек приређен пред обновљеним Храмом Рођења Пресвете Богородице.

Српски патријарх стигао је пред Храм заједно са Његовим преосвештенством епископом бихаћко-петровачким и рмањским Сергијем, а дочекали су их многобројни вјерници.

Дочеку патријарха присуствује министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија и начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић.

У наставку ће у част доласка српског патријарха у Храму Рођења Пресвете Богородице бити служена доксологија.

 

Патријарх је поручио да као што је човјек без душе утвара, тако је и заједница, народ или мјесто без храма утвара или леш.

„У дане васкрсења Христовог његове побједе над смрћу нама се и открива али и дарује заједно са њим наша побједа над сваким непријатељем и оковом који нас веже за пролазност, окове таму и смрт. Тек у тајни васкрсења Христовог све нам постаје јасно до васкрсења његовог неко има више, а неко мање неодумица неко има мање, а неко више питања која се роје у душама свих. Човјек је не само материјално биће не само тијело него човјек је душа и тијело и само онда када је душа и тијело и живи једном и другом страном свога бића може се назвати човјеком. Само онда када тијело живи са пуним свијешћу да не засновано на благодати духа светога и тијело добија свој смисао и у тијелу се открива сва љепота и богаство.” рекао је патријарх Порфрије.

„А када човјек заборави да има душу и предност да тијелу, ма колико био богат и имао моћ у рукама, па чак и онда када све то може дјеловати да има узлете и домете али прије или касније засигурно остаје клизав терен остаје терен на којем све оно што је човјек имао, остаје му осуда. Човјек је дакле и душа и тијела и ми то православни хришћанин знамо у томе свједочи овај храм који је заснован на крсту и носи крст, али тај крст је крст Христов. Као што је човјек без душе утвара тако је и једна заједница, народ и насеље без храма утвара или леш. Али тамо гдје постоји храм посвећен Богу гдје се сабирају светитељи божји и гдје се ми молимо сабирани ми откривамо да смо живи организам и да смо живи а не леш“, говорио је патријарх окупљеним вјерницима.

 

Доласком у Мркоњић Град, патријарх Порфирије је започео дводневну посјету овој општини током које ће сутра освештати обновљени Храма Рођења Пресвете Богородице који је тешко оштећен у посљедњем рату 1995. године, када га је гранатирала хрватска војска.

Света архијерејска литургија, коју ће сутра служити патријарх, почеће у 9.00 часова, а културно-умјетнички програм биће приређен у 13.00 часова.

Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на мјесту древне црквице која је изгорјела у пожару, а који је 1883. године захватио Варцар Вакуф - како се некада звао овај град.

То се десило 3. септембра када је у 3.00 часа ујутру букнуо јак пожар, који је, између осталих градских драгоцјености, однио и православну цркву.

 

Страдања за вријеме Другог свјетског рата нису мимоишла ни Богородичин храм, те је обнављан и у времену од 1953. до 1960. године.

Храм је ново страдање доживио у посљедњем рату, када су га непријатељске јединице џрватске војске 1995. године гранатирале и запалиле, али вољом Божијом није изгорио.

У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница, као и републичке институције.

Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено гријање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана