Отворене књиге жалости у Српској и БиХ, заставе на пола копља

ГС
Отворене књиге жалости у Српској и БиХ, заставе на пола копља

БАЊАЛУКА- У Генералном конзулату Србије у Бањалуци и конзуларној канцеларији у Требињу отворене су књиге жалости у знак солидарности са породицама страдалих у трагичном догађају у београдској Основној школи "Владислав Рибникар". И грађани Добоја уписују се у књигу жалости. Књига жалости отворена је и у Амбасади Србије у Сарајеву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уписао се у књигу жалости у Генералном конзулату Србије у Бањалуци отворену поводом убиства осморо ђака и радника обезбјеђења у школи у Београду, те поручио да се мора радити на томе да се обезбиједи стабилност.

Додик је рекао да због двије трагедије, које су се догодила у протекла два дана у Србији, осјећа велику тугу и жалост, као и због начина на који се то издешавало.

"То је посљедица савременог начина живота", рекао је Додик новинарима.

Он је додао да у овим данима туге саосјећа са породица погинулих и свим људима у Србији.

"Морамо сви заједно чинити колико можемо да се то више не дешава и да обезбиједимо стабилност", рекао је Додик.

У књигу жалости поводом убистава дјеце која су се десила у Србији, уписала се и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

- Ово је велика туга за оне који су изгубили чланове својих породица, посебно када се зна како је до тога дошло. Ово захтијева ширу активност цјелокупног друштва, а ту мислим на породице, школе и институције - рекла је Цвијановићева.


У Конзуларној канцеларији Амбасаде Републике Србије у Требињу од јутрос је отворена књига жалости, поводом страдања осморо дјеце и радника у београдској основној школи. У књигу су се, између осталих, уписали, Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града сарадницима.

- Нешто морамо урадити као друштво. Треба да се забринемо и размишљамо о томе на који начин одређене мреже треба да се укину. Потребно је разговарати о проблемима, о томе да ли установе раде како треба, које треба да поведу рачуна о одређеним људима који размишљају другачије - рекао је Ћурић након уписивања у књигу жалости.

И грађани Добоја уписују се у књигу жалости.

У храму Светог Василија Острошког служен је помен за ученике који су страдали у пуцњави у Основној школи "Владимир Рибник" у Београду.

Ученици и наставници основних и средњих школа са подручја општине Источна Илиџа запалили су свијеће и одали почаст страдалим ученицима видно потресени због трагичног догађаја.

Сви грађани који желе могу да се упишу у књигу жалости, до 7. маја у Представништвима конзулата Републике Србије.

Књига жалости отворена је и у Амбасади Србије у Сарајеву.

Многи грађани са тугом и невјерицом уписују поруке за пострадалу дјецу и радника београдске школе.

Грађане је дочекивала министар савјетник у Амбасади Наташа Ђорђевић и примала саучешће, а у књигу жалости се уписао и амбасадор Ирана у БиХ Голамрез Алимохамад Геличкан.

Предсједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Горан Селак уписао се у књигу жалости у Генералном конзултату Србије у Бањалуци поводом убиства осморо ђака и радника обезбјеђења у школи у Београду, наводећи да не постоје ријечи које могу испољити жаљење за страдалима.

"Наша туга и бол не могу стати у књигу жалости. Не постоје ријечи које могу у пуној мјери испољити жаљење за свим невино страдалим у два одвојена напада у Београду и Младеновцу. Народ Републике Српске искрено и неутјешно саосјећа и жали за свим жртвама, за малим анђелима и њиховим добрим чуваром", навео је Селак.

Он је изразио наду се да се такви догађаји више никада неће поновити на овим просторима.

"Молимо се за покој душа свих страдалих! Чувајмо своју дјецу, чувајмо свој народ", нагласио је Селак.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана