Отпад у другом плану због унутрашњих трзавица

Ведрана Кулага Симић
Отпад у другом плану због унутрашњих трзавица

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Борба БиХ против намјера сусједне Хрватске да на Трговској гори одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво ни готово годину након формирања два стручна тима још није добила очекивану снагу, а упућени тврде да повољнијих вијести нема и због проблема у домаћим редовима.

И док Хрватска готово свакодневно напредује у погледу доношења коначне одлуке да на локацији бивше касарне “Черкезовац” буде складиштен отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, домаћи надлежни никако да посложе све коцкице које су потребне за ефикасно побијање ставове Хрватске. У центар пажње посљедњих дана избијају проблеми у комуникацији између домаћих институција и тимова који треба да кроје стратегије БиХ. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац већ је упутио ургенцију за интензивирање активности Правног тима на изради стратегије правне заштите интереса БиХ јер, како наглашава, од формирања не прате темпо Експертског тима, а нису упутили ниједан акт о урађеном послу. Осим тога, у јавности су се чуле и одређене оптужбе на релацији предсједавајућег тима Жељка Богута и предсједника Удружења “Грин тим” Марио Црнковића, који је добио мјесто у Експертском тиму.

Са Богутом и његовим замјеником у Правном тиму Витомиром Поповићем нисмо успјели да ступимо у контакт да бисмо чули њихов одговор на позиве да убрзају рад. Међутим саговорник “Гласа Српске” упућен у проблематику и настојања да се одбрани став да Трговска гора није локација на којој може да осване такво једно складиште, тврди да је видљиво и да када је ријеч о овом питању има оних који настоје да покупе неке јефтине политичке поене.

- Стратегија је најмањи проблем. То може бити завршено за неколико дана, али шта послије? Може бити предложено да буду настављени преговори, да се иде у арбитражу или на суд, али са тим папирима ништа није завршено, нити је приведено крају. Документ мора усвојити Савјет министара, зелено свјетло мора дати још институција и питати их се, као што је и Правобранилаштво БиХ. Правни тим само предлаже крајње мјере - истакао је наш саговорник.

Упитао је и што нису још регулисане и дефинисане накнаде члановима тима те да ли надлежне институције имају потребан новац за таксу, у случају да се крене са захтјевом за арбитражу или тужбом.

- То су спорови који теже и по неколико стотина хиљада марака - тврди саговорник “Гласа” упућен у дешавања, додајући да хрватска страна чак и у неким документима тврди да се обраћала институцијама БиХ.

Према његовим информацијама, тренутно се иде трагом те информације и провјерава да ли је то тако, имајући у виду да су бројни домаћи званичници махом тврдили да су о свим потезима сусједне земље сазнавали из медија, а не путем званичних канала.

Планирано одлагалиште отпада у хрватској општини Двор је у непосредној близини Новог Града, односно око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе “Уна”. Став свих страна у БиХ је да би одлагање отпада на тој локацији угрозило здравље више од 250.000 становника у сливу Уне, али и животну средину.

Сеизмологија

Хрватски експерти почињу са израдом студије о опасности од земљотреса на Трговској гори, а за пут у том правцу се спремају и домаћи сеизмолози, који тијесно сарађују са Експертским тимом. Према посљедњим информацијама, они ће на локалитету бивше касарне “Черкезовац” бити највјероватније од 27. до 29. септембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана