Отањила продаја горива

Маријана Миљић Бјеловук
Отањила продаја горива

БАЊАЛУКА - Негативни трендови по питању потрошње горива из прошле прелили су се и на ову годину, а то потврђује и податак да је од акциза на нафтне деривате у прва два мјесеца наплаћен најмањи износ у посљедње двије године.

У најновијој анализи Одјељења за макроекономску анализу (ОМА) Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ наведено је да је наплата акциза на нафтне деривате у негативној зони раста већ четири квартала узастопно, а у првом тромјесечју 2023. забиљежен пад износи 8,7 одсто.

- Наплата прихода од акциза на деривате нафте у јануару  ове године била је мања за 10,2 одсто, у фебруару за 8,4 процента, док је у марту тај пад износио 7,8 одсто у односу на референтне мјесеце 2022. У прва два мјесеца 2023. наплаћен је најмањи износ акциза на деривате нафте у посљедње двије године - наведено је у документу.

Стручњаци ОМА нагласили су и да бензинске пумпе у БиХ малопродајне цијене горива споро прилагођавају наниже у односу на осцилације цијена на свјетском тржишту.

- Бензинске пумпе не само да не прате темпо смањења, већ је и то појефтињење ниже него што би се могло очекивати, што дјелује рестриктивно на потрошњу деривата. Трећи фактор ниже потрошње деривата је лоша зимска сезона и смањен долазак нерезидената у БиХ - наведено је у анализи ОМА.

Негативна кретања потрошње деривата одразила су се и на наплату прихода од путарине, поготово у прва два мјесеца 2023. године. Тако је у првом тромјесечју ове године по основу бруто прихода од путарине убрано 5,1 одсто мање него у истом кварталу 2022. године.

Од почетка прошле године цијене горива ишле су узлазном путањом, односно домаће бензинске пумпе су, чим је долазило до скока на свјетском тржишту, преко ноћи ту рачуницу примјењивали на својим цјеновницима. С друге стране, када је ријеч о обрнутој ситуацији, односно када је цијена падала на свјетском тржишту, возачи су на појефтињење морали чекати седмицама. Да су се и те како нафташи служили разним малверзацијама утврдили су и инспектори који су им само у прошлој години написали милионске казне.

Њихову политику пратили су и остали произвођачи и они који се баве услугама те су у кратком року дизали цијене својих производа и услуга, а сада када је обрнута ситуација нико не посеже за корекцијом цијена.

Према посљедњим подацима, цијена барела сирове нафта на лондонском тржишту износи 73,33 долара, а на америчком 69,63 долара. Цијене су на оба тржишта пале на најнижи ниво од краја марта.

Намети

По литру горива које се прода на тржишту у БиХ тренутно се плаћа акциза (висина зависи од врсте нафтног деривата, од 0,30 до 0,45 КМ по литру), те двије путарине. Прва путарина је за одржавање путева (0,15 КМ по литру деривата), а друга за изградњу аутопутева и реконструкцију других путева (0,25 КМ по литру деривата).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана