Организовани повратак миграната све већа илузија

Ведрана Кулага Симић
Организовани повратак миграната све већа илузија

САРАЈЕВО - БиХ и даље тражи право рјешење за мигрантску кризу која би могла поново ојачати у предстојећим данима, а иако су велике наде полагане у споразуме о реадмисији, који представљају пут за повратак илегалних избјеглица у њихове матичне земље, подаци показују да то није прави ни најбржи излаз из ове ситуације.

Министарство безбједности направило је пресјек стања у овој области и сажело податке у информацији о миграцијама за 2020, коју је упутило у парламентарну процедуру.

Мигрантски токови преко западног Балкана увелико зависе од дешавања на границама Турске с Грчком те Бугарском, као и од развоја ситуације на Блиском истоку, а у тој информацији је истакнуто да је лани највећи терет мигрантског притиска на улазу у БиХ поднио рејон око Зворника, а на излазу подручја Бихаћа и Велике Кладуше.

Крајем године јак мигрантски притисак на улазу у БиХ евидентиран је и на подручју Вишеграда, Требиња и Хум-Фоча, на излазу из земље на подручју које покривају јединице Граничне полиције Брод, Дољани и Каменско, а у ресору безбједности признају да је тренутни мигрантски притисак смањен и због отежаног преласка преко Дрине и планинских превоја те мјера које су на снази усљед вируса корона.

Служби за послове са странцима БиХ током прошле године је пријављено 16.190 незаконитих миграната, што је за 45 одсто мање у односу на годину раније, када их је било готово 30.000. Међу њима је највише било оних чија су адресе у Авганистану, Пакистану, Бангладешу, Мароку и Ираку.

У ресору безбједности су подсјетили да су, када је ријеч о јачању политике враћања страних држављана, предузети значајни кораци, апострофирајући на потписани споразум о реадмисији са Пакистаном, који је упућен у даљу процедуру, уз став да треба закључити и споразуме са другим кључним земљама поријекла незаконитих миграната. О томе ће бити дискутовано на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламента БиХ, која је заказана за 26. април. Пред члановима ће се наћи информација о тренутним активностима које се воде са земљама с којима је БиХ у преговорима о потписивању споразума о реадмисији.

Замјеница предсједавајућег Комисије Душанка Мајкић за “Глас Српске” каже да је из онога што је наведено у том документу јасно да овај пут није најбољи и да би се требало, ипак, окренути јачању домаћих служби. Казала је да су неке активности, у погледу реадмисије, покренуте прије десет и више година.

- Са 12 земаља се воде преговори, али материјал из ресора безбједности су обесхрабрујући. Све је то далеко од реализације и све указује на то да ће се ова земља још много мучити прије него што почну реадмисије са тим земљама. Практично, да се није десила мигрантска криза, ништа на овом плану се не би ни дешавало - истакла је Мајкићева.

Сматра да на свим другим стварима, имајући и ово у виду, треба радити далеко више.

- Понадали смо се да ћемо моћи вратити мигранте у њихове земље. Остаје нам да јачамо Граничну полицију, Службу за послове са странцима БиХ, али и да радимо на споразумима на реадмисији - закључила је Мајкићева.

Поруке

Власт Унско-санског кантона (УСК) је поручила да ће до краја маја бити затворен камп “Мирал” код Велике Кладуше, као што су затворили “Биру” у Бихаћу, на коју је стављен катанац без консултација са Савјетом министара који је надлежан. Министар безбједности БиХ Селмо Цикотић поручио је да у БиХ могу бити затворени сви кампови, али то неће одвратити мигранте од доласка на њену територију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана