Округли сто: Одговорни да плате за бомбардовање осиромашеним уранијумом

ГС
Округли сто: Одговорни да плате за бомбардовање осиромашеним уранијумом

Муниција са осиромашеним уранијумом употријебљена у бомбардовању Републике Српске и Србије, може да изазове неслућене посљедице, речено је на Округлом столу у Бањалуци посвећеном овој проблематици.

Данас након 27 година од бомбардовања, осиромашени уранијум оставио је велике посљедице по здравље становника.

Процјењено је да има епидемијски карактер, од чега 20.000 људи годишње у Србији оболи од карцинома, а 15. 000 изгуби живот од ове болести.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је много пута доказано да НАТО бомбардовање осиромашеним уранијумом изазива карциноме и смрт људи, те да би одговорне земље, појединци или њихови насљедници требали кад-тад да плате за посљедице тих нехуманих поступака на овим просторима.

Стевандић је на округлом столу о посљедицама (зло)употребе осиромашеног уранијума по грађане у Српској рекао да је злочиначко дејство таквог уранијума тема која се на много мјеста у ЕУ и БиХ покушава држати сакривеном, али да је улога Народне скупштине и других институција Српске да је учини видљивом и јавном.

Из Истраживачког центра је саопштено да је огроман број стручњака данас сагласан да ће, када се употребљава осиромашени уранијум, и учесници у борбама на земљи и њихове мете сасвим сигурно обољети од дуготрајне радијацијске болести, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана