ОЕБС: Отворена мисија за опште изборе у БиХ

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права /ОДИХР/ данас је отворила мисију за опште изборе 2. октобра у БиХ, након званичног позива власти на нивоу БиХ и мисије за процјену потреба спроведене у јуну ове године, саопштено је из ОЕБС-а.

Мисију предводи амбасадор Петер Тејлер и састављена је од главног тима од 13 међународних стручњака у Сарајеву и 24 дугорочна посматрача који ће бити распоређени у БиХ од сриједе, 31. августа.

ОДИХР планира и да затражи још 300 краткорочних посматрача, који би стигли неколико дана пред изборе.

Мисија ће да процијени спровођење избора ради провјере поштовања закона и ОЕБС-ових и других међународних обавеза и стандарда за демократске изборе.

Посматрачи ће пажљиво пратити све аспекте избора, као што је регистрација гласача, спровођење кампање, укључујући на друштвеним мрежама, рад изборне администрације на свим нивоима, изборни закон и његово спровођење, медијску покривеност и рјешења за изборне спорове.

Они ће провјерити и спровођење ранијих препорука ОДИХР-а за изборе.

Састанци са представницима власти на нивоу БиХ и политичких партија, цивилног друштва, медија и међународне заједнице су интегрални дио посматрања.

Мисија ОДИХР ће на дан избора удружити напоре са делегацијама Парламентарне скупштине ОЕБС-а, Парламентарне скупштине Савјета Европе, Европског парламента и Парламентарне скупштине НАТО-а, како би се пратило отварање гласачких мјеста, гласање, пребројавање гласова и табелисање резултата.

Привремени извјештај биће објављен двије седмице прије избора, како би се јавност и медији обавијестили о активностима мисије. На конференцији за новинаре дан послије избора биће представљена изјава о прелиминарним налазима и закључцима. Коначан извјештај о процјени читавог изборног процеса са препорукама биће објављен неколико мјесеци након избора.

Рад Мисије ОДИХР-а за посматрање избора и Мисије ОЕБС-а у БиХ одвијају се под различитим мандатима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана