ОЕБС игнорисао надлежности МУП-а Српске

Дарко Момић
ОЕБС игнорисао надлежности МУП-а Српске

БАЊАЛУКА - У организацији Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова БиХ (АЕПТМ) и уз подршку Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) половином прошле седмице у Мостару је одржана специјалистичка обука о спречавању и сузбијању илегалне трговине умјетнинама у којој нису учествовали припадници МУП-а Српске, иако је борба против незаконите трговине умјетнинама у њиховој директној надлежности.

Посебно је интересантно  да је мисија ОЕБС-а на друштвеним мрежама најавила да ће обуку проћи и полицијски службеници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ (ДКПТ), зато што припадници те полицијске агенције немају апсолутно никакву надлежност над поменутом проблематиком. Из АЕПТМ је саопштено да је циљ обуке стицање и усавршавање знања како би полицијски службеници подигли компетенције из области илегалне трговине умјетнинама. Обука је, како је наведено, одржана за 14 полицијских службеника из СИПА, Полиције Брчко дистрикта, ФУП-а, Граничне полиције БиХ и УИО БиХ. Наши саговорници постављају питање зашто овој обуци нису присуствовали службеници МУП-а Републике Српске.

Портпарол МУП-а Мирна Миљановић каже да мисија ОЕБС-а није консултовала МУП Српске у вези са наведеним пројектом, нити је МУП Српске био укључен у пројекат.

- Спречавање трговине умјетнинама је у законској надлежности МУП-а Српске. Ми сваке године учествујемо у великој акцији ЕВРОПОЛ-а “Пандора”, у вези са том проблематиком и наши полицијски службеници су показали резултате у раскринкавању кривичних дјела незаконите трговине умјетнинама - каже Миљановићева за “Глас Српске”.

У прилог њеној тврдњи служи чињеница да су припадници МУП-а Српске у полицијској акцији “Пандора 4” у сарадњи са Интерполом својевремено ухапсили два лица у Козарској Дубици због сумње да су нелегално продавали умјетнине и старе предмете од културно-историјског значаја.

- Осумњичени су уз помоћ детектора метала проналазили и ископавали културна добра и старине, те их продавали путем интернета. Они су на заштићеним археолошким мјестима ископавали и продавали стари ковани новац, сјекире, врхове стријела и копља из давних времена, те разне кипове и статуе - открио је тада извор нашег листа, који је појаснио да је међу пронађеним предметима било историјски важних умјетнина и предмета старих неколико вијекова.

Бивши министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић каже да је очигледно да је специјалистичка обука уз подршку ОЕБС-а одржана по неком чудном избору.

- Припадници ДКПТ немају апсолутно ништа са илегалном трговином умјетнинама, јер то једноставно није у њиховој надлежности. Зато је јако чудно ако су службеници те полицијске агенцији прошли ту обуку, јер једину везу ДКПТ-а са тим кривичним дјелом представља то што је контакт тачка за сарадњу са ИНТЕРПОЛ-ом смјештена у сједишту Дирекције, али то је само техничка ствар - објашњава Јовичић.

Агенција

Директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Марко Вујевић рекао је да је пракса ове Агенције да тражи од безбједносних агенција да искажу потребу за специјалистичким програмима, након чега Агенција настоји удовољити тим захтјевима.

- Што се тиче обуке о теми спречавања и сузбијања илегалне трговине умјетнинама, након ове основне обуке радићемо на изради напредних програма, што је у интересу полицијских агенција - рекао је Вујевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана