Одата почаст кинеским новинарима страдалим у НАТО агресији

Срна
Одата почаст кинеским новинарима страдалим у НАТО агресији

БЕОГРАД- У Београду су данас обиљежене 24 године од погибије три кинеска новинара у НАТО бомбардовању Амбасаде Кине.

Тим поводом код спомен-плоче положени су вијенци, а почаст кинеским новинарима страдалим на данашњи дан 1999. године одали су министар спорта и омладине Србије Зоран Гајић, замјеник градоначелника Београда Весна Видовић и амбасадор Кине у Београду Чен Бо.

Чен Бо захвалила је Влади Србије, Граду Београду и свима који чувају сјећање на погибију три кинеска новинара у бомбардовању НАТО.

-Заједничко сјећање на њих одражава не само колико његујемо наше традиционално, челично пријатељство већ и заједничку тежњу за миром, независном политиком и међународном правдом. У данашњој међународној ситуацији што више је потребно да се придржавамо принципа Повеље УН, међународног права и основних норми међународних односа и да се супротстављамо хегемонизму - рекла је Чен Бо.

Гајић је поручио да је обавеза свих да се сјећају, памте и моле Богу за све који су изгубили животе, саопштио је Секретаријат за информисање Града Београда.

-Нарочито се молимо за оне који су остали у животу како би се призвали памети да кренемо у светлију будућност и да будемо срећнији уопште као људски род - навео је Гајић.

Видовићева је навела да Србија вјечно памти НАТО агресију и 7. мај 1999, када је страховитим бомбардовањем уништена Амбасада Кине у Београду.

-Кинески грађани, који су тада изгубили своје животе, својом вољом су изабрали да буду уз нас Србе и да поделе са нама то претешко време страдања и смрти недужних грађана, због чега ће остати у нашем вечном сећању - истакла је Видовићева.

У НАТО бомбардовању Амбасаде Кине на Новом Београду 7. маја 1999. године погинули су брачни пар Хсу Сингху (31) и Жу Јинг (27), новинари дневног листа “Гуанминг”.

Страдала је и новинарка Шао Јунхуан из агенције Синхуа, а рањено је најмање 20 људи.

Међу њима је био и тадашњи војни аташе Амбасаде Кине у Србији Као Ронгфеи, који је ослијепио од експлозије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана