Обнову храма и посјету патријарха становници Мркоњић Града ће вјечно памтити

Г.С.
Патријарх Порфирије освештао храм
Foto: РТРС | Патријарх Порфирије освештао храм

МРКОЊИЋ ГРАД - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је обраћајући се вјерницима након освештања обновљеног Храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, да је ово један од дана који ће се вјечно памтити због обнове храма и доласка Његове светости патријарха српског Порфирија.

- Постоје дани које заборављамо чим прођу, али и они које ћемо вјечно памитити. Данас је један такав јер ће радост овог дана бити заустављен у нашем сјећању - рекао је владика Сергије.

Он је подсјетио да записи о првом страдању овог храма сежу у 1882. годину када је уништен у пожару, а након обнове срушен је и у Другом свјетском рату.

- Овај свети Храм страдао је и у посљедњем рату. Након рата дјелимично је обновљен. Дочекали смо данас да крунишемо обнову, да се с вама Ваша светости радујемо обнови храма. Овај народ је прошао распеће и голготу, а вјера га је одржала да започне нови живот. Остали су ожиљци на души на вријеме за које вјерујемо да се неће више никада поновити - истакао је епископ Сергије.

Он је нагласио да је ова генерација православних Срба положила испит вјери, прецима и Исусу Христу.

- Вријеме у којем живимо није лако, али уздамо се у Господа да ће обновити срца наша - навео је епископ Сергије.

Храм је освештао, и уз саслужење епископа и свештенства свету архијерејску литругрију служио, Његова светост патријарх Порфирије, пише Срна.

Највећи добротвор и кум Храма је министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија са супругом. Литургији и освештању Храма присуствовали су бројни вјерници, представници јавног и културног живота Мркоњић Града и Републике Српске.

Патријарха Порфирија је дочекао испред Храма предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који је присуствовао литургији.

Храм два пута рушен

Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на мјесту древне црквице која је изгорјела у пожару који је 1883. године захватио Варцар Вакуф, како се некада звао овај град.  То се десило 3. септембра када је у 3.00 часа ујутру букнуо јак пожар, који је, између осталих градских драгоцјености, однио и православну цркву.

Страдања за вријеме Другог свјетског рата нису мимоишла ни Богородичин храм, те је обнављан и у времену од 1953. до 1960. године. Храм је ново страдање доживио у посљедњем рату, када су га непријатељске јединице хррватске војске 1995. године гранатирале и запалиле, али вољом Божијом није изгорио.

У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница, као и републичке институције.

Тегелтија: Храм остављамо будућим генерацијама

Обнављање храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду је успјех свих људи који су посвећени Српској православној цркви, изјавио је министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија за РТРС.

Тегелтија је поручио да је ово дан који се не заборавља.

- Поносан сам што смо обновили храм који су наши преци почели градити прије 130 година. Колико год је било душмана који увијек траже начин да оштете и униште нешто овдје, љубав и вјера према цркви и нашем граду је увијек била јача. Поносан сам што га остављамо нашим будућим генерацијама и потомцима на чување - рекао је Тегелтија.

Стевандић: Ово је још један залог нашег опастанка

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је данашње освештање обновљеног Храма Пресвете Богородице у Мркоњић Граду доказ да су Срби најчвршћи камен на овом терену и да је овај храм још један залог опстанка и будућности.

- Неизмјерно сам срећан јер је ово побједа оних који граде над онима који руше, побједа оних који воле над онима који мрзе и доказ да смо ми Срби најчвршћи камен на овоме терену и да је овај храм још један залог нашег опстанка и будућности - изјавио је новинарима Стевандић, након што је Његова светост патријарх српски Порфирије освештао обновљени Храм.

Стевандић је рекао да је рођен у овој епархији, да је био у Мркоњићу послије рата, те да је видио шта је од овог храма остало.

- Данас сам неизмјерно поносан што показујемо да смо јаки и постојани. Ово свима доказује да је узалуд да нас угрожавају или уништавају наша права јер ми се увијек враћамо као побједници - истакао је Стевандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана